BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 624 | Date: 22-Nov-1986
   Text Size Increase Font Decrease Font

તાંતણા અહંના જીવનમાં વણાયા, મોહના તાંતણા ગૂંથાયા

  No Audio

Tatna Aaham Na Jeevan Ma Vanaya, Moh Na Tatna Guthaya

જીવન માર્ગ, સમજ (Life Approach, Understanding)


1986-11-22 1986-11-22 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11613 તાંતણા અહંના જીવનમાં વણાયા, મોહના તાંતણા ગૂંથાયા તાંતણા અહંના જીવનમાં વણાયા, મોહના તાંતણા ગૂંથાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ભાવના આગમન લંબાયા, પ્રેમના તાંતણા તો સુકાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
રસ્તા સૂઝ્યા ખોટા જીવનમાં, રસ્તા સાચા તો ભુલાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
પોતાના તો પારકા બન્યા, પારકા સહાયે દોડી આવ્યા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ખોટી શાનમાં તો રહેંસાયા, મૂલ્યો જીવનના વિસરાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
હડસેલા કંઈકના ખાધા, જીવનમાં હાથ કંઈક ફેલાવ્યા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
લાલચે બહુ લપટાવ્યા, અભિમાને તો પૂરા ડુબાડયાં,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ચિંતાના વાદળ ઘેરાયા, સુખના દિન તો ભુલાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
શાંતિના ભોગ લેવાયા, રાજ ચંચળતાના સ્થપાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
દૂર દૂર પ્રભુના તેજ દેખાયા, પગલાં એ તરફ મંડાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, ઉકેલના મંડાણ જીવનમાં મંડાયા
Gujarati Bhajan no. 624 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
તાંતણા અહંના જીવનમાં વણાયા, મોહના તાંતણા ગૂંથાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ભાવના આગમન લંબાયા, પ્રેમના તાંતણા તો સુકાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
રસ્તા સૂઝ્યા ખોટા જીવનમાં, રસ્તા સાચા તો ભુલાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
પોતાના તો પારકા બન્યા, પારકા સહાયે દોડી આવ્યા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ખોટી શાનમાં તો રહેંસાયા, મૂલ્યો જીવનના વિસરાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
હડસેલા કંઈકના ખાધા, જીવનમાં હાથ કંઈક ફેલાવ્યા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
લાલચે બહુ લપટાવ્યા, અભિમાને તો પૂરા ડુબાડયાં,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
ચિંતાના વાદળ ઘેરાયા, સુખના દિન તો ભુલાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
શાંતિના ભોગ લેવાયા, રાજ ચંચળતાના સ્થપાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, મંડાણ તો જીવનમાં મંડાયા
દૂર દૂર પ્રભુના તેજ દેખાયા, પગલાં એ તરફ મંડાયા,
   ગૂંચવણોની ગૂંચના, ઉકેલના મંડાણ જીવનમાં મંડાયા
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
tantana ahanna jivanamam vanaya, moh na tantana gunthaya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
bhaav na agamana lambaya, prem na tantana to sukaya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
rasta sujya khota jivanamam, rasta saacha to bhulaya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
potaana to paraka banya, paraka sahaye dodi avya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
khoti shanamam to rahensaya, mulyo jivanana visaraya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
hadasela kaik na khadha, jivanamam haath kaik phelavya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
lalache bahu lapatavya, abhimane to pura dubadayam,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
chintan vadala gheraya, sukh na din to bhulaya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
shantina bhoga levaya, raja chanchalatana sthapaya,
gunchavanoni gunchana, mandana to jivanamam mandaya
dur dura prabhu na tej dekhaya, pagala e taraph mandaya,
gunchavanoni gunchana, ukelana mandana jivanamam mandaya

Explanation in English
In this bhajan of life approach, Shri Devendra Ghia, our Guruji, fondly called Pujya Kaka (Satguru Devendra Ghia) is reflecting on complications of our life, which are infused by our own traits. Filtration of our deficiency needs to be undertaken.
He is saying...
When the threads of arrogance are woven in life, and threads of temptation are knitted,
The knots of complications have begun in our life.
When feelings are no where to be seen, and love has dried up,
When wrong paths are thought of and correct paths are forgotten,
The knots of complications have begun in life.
When your own became distant, and others came running to associate,
When lived in false demeanour, and values and principles are forgotten,
The knots of complications have begun in life.
When ignored and kicked by many, and begged for help,
When got wrapped in greed, and drowned in pride,
The knots of complications have begun in life.
When surrounded by clouds of worries and forgotten the days of happiness,
When peace is sacrificed, and fickleness has taken over the reins of life,
The knots of complications have begun in life.
Far far away, The Radiance of God is seen, steps towards Divine are taken,
The knots of complications have begun to unfold in life.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that it doesn't take any time to complicate matters in life. Arrogance, temptations, selfish love and feelings, wrong direction, wrong judgement are some of the attributes that are present in all of us in different degrees, and are the foundation on which the tower of complications is built. Our complications are not God given, they are created by only us. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to look in the direction of Divine, shredding all individual centric thinking.
Complete surrender to God is the only way to spiritual illumination.

First...621622623624625...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall