BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 687 | Date: 23-Jan-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

ખોલ જરા ચોપડો ને ઉઘાડ તો તારું પાનું

  No Audio

Khol Jara Chopdo Ne Ughad Taru Panu

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1987-01-23 1987-01-23 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11676 ખોલ જરા ચોપડો ને ઉઘાડ તો તારું પાનું ખોલ જરા ચોપડો ને ઉઘાડ તો તારું પાનું
હિસાબ જો તારો એમાં, રહેશે ના તુજથી કોઈ છાનું
લખાયા અક્ષરો એમાં, કર્યા કર્મો તે તારા દ્વારા
ના છટકાશે તો એમાં, કાઢ ના હવે તો કોઈ બ્હાના
વાંચીને કર્મો તો તારા, ના ચોંક તું હવે તો જરા
પડી માયામાં ને કીધા, વાંચે છે તું તો હવે એવા
જનમોજનમ અક્ષરો છે લખાયા, હજી નથી એ તો ભુંસાયા
ખોલશે જ્યારે તારું પાનું, પડશે બધા એ તો વાંચવા
કરશે યત્નો જો એને ભૂંસવા, બનશે કોરું તારું પાનું
કરજે કર્મો તું એવા, ઇચ્છે જે તું એમાં લખવાનું
Gujarati Bhajan no. 687 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ખોલ જરા ચોપડો ને ઉઘાડ તો તારું પાનું
હિસાબ જો તારો એમાં, રહેશે ના તુજથી કોઈ છાનું
લખાયા અક્ષરો એમાં, કર્યા કર્મો તે તારા દ્વારા
ના છટકાશે તો એમાં, કાઢ ના હવે તો કોઈ બ્હાના
વાંચીને કર્મો તો તારા, ના ચોંક તું હવે તો જરા
પડી માયામાં ને કીધા, વાંચે છે તું તો હવે એવા
જનમોજનમ અક્ષરો છે લખાયા, હજી નથી એ તો ભુંસાયા
ખોલશે જ્યારે તારું પાનું, પડશે બધા એ તો વાંચવા
કરશે યત્નો જો એને ભૂંસવા, બનશે કોરું તારું પાનું
કરજે કર્મો તું એવા, ઇચ્છે જે તું એમાં લખવાનું
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
khola jara chopado ne ughada to taaru panum
hisaab jo taaro emam, raheshe na tujathi koi chhanum
lakhaya aksharo emam, karya karmo te taara dwaar
na chhatakashe to emam, kadha na have to koi bhaan
vanchine karmo to tara, na chonka tu have to jara
padi maya maa ne kidha, vanche che tu to have eva
janamojanama aksharo che lakhaya, haji nathi e to bhunsaya
kholashe jyare taaru panum, padashe badha e to vanchava
karshe yatno jo ene bhunsava, banshe korum taaru panum
karje karmo tu eva, ichchhe je tu ema lakhavanum

Explanation in English
In this bhajan, Shri Devendra Ghia, our Guruji, Fondly called Pujya Kaka (Satguru Devendra Ghia) is reflecting about Law of Karma (Law of cause and effect).
He is saying...
Open your book and flip through the pages, and see your accounts in there. You will not be able to hide anything.
It's filled with your own handwriting (your own actions), you can not ignore it, do not make any excuses for it. Reading about your actions, do not be shocked now.
Immersed in illusion, you did all the actions, now, you are understanding the impact of your actions, which are documented and accumulated since many lives. They are still not written off.
When your page opens up, every word has to be read and dealt with (bear the burden of your karmas).
If efforts are made to erase these words, then only your page will become blank.
You must do such actions that you only want to write on this page.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that your karmas are all your own and consequences of those actions also will be faced by only you. The validity of this account of your karmas (actions) is infinite till you actually make efforts to erase it. Divine grace can only facilitate with the severity of the burden, you have no choice but to bear the burden of the actions. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is throwing just a beam of light on fundamental topic of Divine Law of Karma (cause and effect).

First...686687688689690...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall