BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 770 | Date: 24-Apr-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

ઘનઘોર નિરાશાના અંધકારે, જીવન મારું અટવાયું

  No Audio

Ghan Ghor Nirasha Na Andhkare, Jeevan Maru Atvayu

પ્રાર્થના, ધ્યાન, અરજી, વિનંતી (Prayer, Meditation, Request)


1987-04-24 1987-04-24 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11759 ઘનઘોર નિરાશાના અંધકારે, જીવન મારું અટવાયું ઘનઘોર નિરાશાના અંધકારે, જીવન મારું અટવાયું
દૂર દૂર આશાના તારલિયાએ સોનેરી કિરણ જગાવ્યું
દિન પર દિન શક્તિ ઘટતી જાતી, હતાશાએ છવાયું
ડગમગતા શ્રદ્ધાના દીપે, જીવન મારું તો ટકાવ્યું
બોલ દિલાસાના નથી જોતા, કામોમાં તો છે લાગી જાવું
દયા ના ખાતી તું મારી માડી, તારી શક્તિનું તો બુંદ માગું
જીવન સંગ્રામ રહેશે ચાલુ, ડગમગ તો કદી ન થાવું
ભરજે મુજ કર્મોમાં શક્તિ એવી, સફળતા હું તો પામું
છું સંતાન તારું હું તો માડી, નામ તારું તો દીપાવું
વીંટાયે જો નિરાશા હૈયે, એને સદા હું તો હટાવું
Gujarati Bhajan no. 770 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ઘનઘોર નિરાશાના અંધકારે, જીવન મારું અટવાયું
દૂર દૂર આશાના તારલિયાએ સોનેરી કિરણ જગાવ્યું
દિન પર દિન શક્તિ ઘટતી જાતી, હતાશાએ છવાયું
ડગમગતા શ્રદ્ધાના દીપે, જીવન મારું તો ટકાવ્યું
બોલ દિલાસાના નથી જોતા, કામોમાં તો છે લાગી જાવું
દયા ના ખાતી તું મારી માડી, તારી શક્તિનું તો બુંદ માગું
જીવન સંગ્રામ રહેશે ચાલુ, ડગમગ તો કદી ન થાવું
ભરજે મુજ કર્મોમાં શક્તિ એવી, સફળતા હું તો પામું
છું સંતાન તારું હું તો માડી, નામ તારું તો દીપાવું
વીંટાયે જો નિરાશા હૈયે, એને સદા હું તો હટાવું
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
ghanaghōra nirāśānā aṁdhakārē, jīvana māruṁ aṭavāyuṁ
dūra dūra āśānā tāraliyāē sōnērī kiraṇa jagāvyuṁ
dina para dina śakti ghaṭatī jātī, hatāśāē chavāyuṁ
ḍagamagatā śraddhānā dīpē, jīvana māruṁ tō ṭakāvyuṁ
bōla dilāsānā nathī jōtā, kāmōmāṁ tō chē lāgī jāvuṁ
dayā nā khātī tuṁ mārī māḍī, tārī śaktinuṁ tō buṁda māguṁ
jīvana saṁgrāma rahēśē cālu, ḍagamaga tō kadī na thāvuṁ
bharajē muja karmōmāṁ śakti ēvī, saphalatā huṁ tō pāmuṁ
chuṁ saṁtāna tāruṁ huṁ tō māḍī, nāma tāruṁ tō dīpāvuṁ
vīṁṭāyē jō nirāśā haiyē, ēnē sadā huṁ tō haṭāvuṁ

Explanation in English
In this prayer bhajan, Shri Devendra Ghia, our Guruji, fondly called Pujya Kaka (Satguru Devendra Ghia) is expressing about life, circumstances of life, disappointments of life, his faith in Divine and his prayer for Divine grace. to encounter the situations in life.
He is praying...
My life is stuck in harsh reality of disappointments,
Far far away, I see a ray of golden light in a star of hope.
Day by day, my strength is reducing, and I feel frustrated,
I am holding on to life with a off balanced candle of faith.
I do not want words of comfort, want to just remain occupied in work.
Please do not pity me , O Mother, asking for a drop of energy from you.
The struggle of life will always continue, just make sure I do not lose my balance in life.
Please fill my actions with your energy, and surely, I will achieve success.
I am your child, O Mother, I want to illuminate you Name.
If my heart gets wrapped in disappointments, please help me discard it forever.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we all go through disappointments, frustrations, and struggles in life, but as long as you have faith in Divine that God is always there with you with all his blessings, then you will go through all situations in life unaffected by it. After all, we are all his children, and are deeply cared for. And we need to witness actions of Divine by being a bystander instead of an actor. Success will fall on your feet if it is an act of divine, just only executed by you. Surrender, surrender, surrender.

First...766767768769770...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall