BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 869 | Date: 24-Jun-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

દુઃખભર્યા સંસારમાં, સુખનો શોધવો છે સાર

  No Audio

Dukh Bharya Sansar Ma, Sukh No Shodvo Che Saar

સ્વયં અનુભૂતિ, આત્મનિરીક્ષણ (Self Realization, Introspection)


1987-06-24 1987-06-24 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11858 દુઃખભર્યા સંસારમાં, સુખનો શોધવો છે સાર દુઃખભર્યા સંસારમાં, સુખનો શોધવો છે સાર
દુઃખનો સાગર ભર્યો, દુઃખ ભર્યું જીવનમાં અપાર
જાણ્યું સુખ સાગર છે મા, માયા છૂટતી નથી લગાર
ક્ષણ વૈરાગ્ય આવી વસે, ડૂબે માયામાં એ તત્કાળ
મેળવવા કાજે મથતો રહ્યો, મેળવવાનો નથી કંઈ પાર
મેળવીએ ભલે ઘણું, તોયે તૂટે ના એ લગાર
દુઃખ તો જલ્દી દોડી આવે, સુખ મળતા લાગે વાર
દુઃખ જઈને ક્યાં રડવું, હૈયું ભર્યું સર્વને દુઃખ અપાર
દૃષ્ટિ દોડાવી હું તો થાક્યો, પડી દૃષ્ટિ આખર તુજ પર માત
હવે થાકી સમજાઈ ગયું, છે સુખસાગર તું તો માત
Gujarati Bhajan no. 869 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
દુઃખભર્યા સંસારમાં, સુખનો શોધવો છે સાર
દુઃખનો સાગર ભર્યો, દુઃખ ભર્યું જીવનમાં અપાર
જાણ્યું સુખ સાગર છે મા, માયા છૂટતી નથી લગાર
ક્ષણ વૈરાગ્ય આવી વસે, ડૂબે માયામાં એ તત્કાળ
મેળવવા કાજે મથતો રહ્યો, મેળવવાનો નથી કંઈ પાર
મેળવીએ ભલે ઘણું, તોયે તૂટે ના એ લગાર
દુઃખ તો જલ્દી દોડી આવે, સુખ મળતા લાગે વાર
દુઃખ જઈને ક્યાં રડવું, હૈયું ભર્યું સર્વને દુઃખ અપાર
દૃષ્ટિ દોડાવી હું તો થાક્યો, પડી દૃષ્ટિ આખર તુજ પર માત
હવે થાકી સમજાઈ ગયું, છે સુખસાગર તું તો માત
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
duḥkhabharyā saṁsāramāṁ, sukhanō śōdhavō chē sāra
duḥkhanō sāgara bharyō, duḥkha bharyuṁ jīvanamāṁ apāra
jāṇyuṁ sukha sāgara chē mā, māyā chūṭatī nathī lagāra
kṣaṇa vairāgya āvī vasē, ḍūbē māyāmāṁ ē tatkāla
mēlavavā kājē mathatō rahyō, mēlavavānō nathī kaṁī pāra
mēlavīē bhalē ghaṇuṁ, tōyē tūṭē nā ē lagāra
duḥkha tō jaldī dōḍī āvē, sukha malatā lāgē vāra
duḥkha jaīnē kyāṁ raḍavuṁ, haiyuṁ bharyuṁ sarvanē duḥkha apāra
dr̥ṣṭi dōḍāvī huṁ tō thākyō, paḍī dr̥ṣṭi ākhara tuja para māta
havē thākī samajāī gayuṁ, chē sukhasāgara tuṁ tō māta

Explanation in English
Shri Devendra Ghia, fondly called Pujya Kaka, our Guruji has given treasure of bhajans through which he is guiding us, influencing us, illuminating us and being with us always. In this bhajan of life approach,
He is saying...
In this world of misery and unhappiness, want to find the meaning of happiness and joy.
An ocean of grief is full to the rim, and life is fully grief stricken. Known about the ocean of happiness, but the attachment to illusion is not releasing.
For a moment, detachment to illusion is experienced, but the next moment, we get drowned in illusion.
Always kept on accumulating, there is no limit to accumulation. Even after collecting so much, there is no limit.
Sorrows are drawn closer and joy remains distant.
Where to go and cry about our sorrows, every other heart is also drowned in their own sorrows. Got tired looking for someone, in the end, my eyes rested on you, O Mother.
Now, I understand, you are an ocean of joy and bliss and no one else.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that this world is filled with misery and grief. We can find our solace only in Divine Mother. Grief is created by our desires, by our actions, and by our thoughts. Divine Mother is the one to give us solace, comfort, joy and bliss.

First...866867868869870...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall