BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 876 | Date: 27-Jun-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

ના ધરજે દયા `મા', દેજે આકરી સજા

  No Audio

Na Dharje Daya ' Maa ', Deje Aakri Sajaa

પ્રાર્થના, ધ્યાન, અરજી, વિનંતી (Prayer, Meditation, Request)


1987-06-27 1987-06-27 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11865 ના ધરજે દયા `મા', દેજે આકરી સજા ના ધરજે દયા `મા', દેજે આકરી સજા,
   તે વિના આ બાળ તો નહિ સુધરે
વિચારો ના સુધર્યાં કર્યા કર્મો ખોટા - ના ધરજે...
રસ્તા લીધા ખોટા તોયે ના છોડયા - ના ધરજે...
કરે ભૂલોની પરંપરા, અટકે ના એ જરા - ના ધરજે...
પુણ્યે ખાલી રહે, પાપમાં ના અટકે - ના ધરજે...
મૃત્યુથી ડરે ના જરા, અમર માને સદા - ના ધરજે...
ના દેખાયે તું ક્યાંયે, મન ફાવે વર્તે - ના ધરજે...
કરે રોજ કજિયા, માને એને સાચા - ના ધરજે...
કહેવરાવે દાનવને સારા, સમજે પોતાને ઊંચા - ના ધરજે...
અંતકાળે પડે ઢીલા, કરે ખૂબ તમાશા - ના ધરજે...
માંગે માફીના ફાંફા, વહાવે આંસુના ઢગલા - ના ધરજે...
Gujarati Bhajan no. 876 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ના ધરજે દયા `મા', દેજે આકરી સજા,
   તે વિના આ બાળ તો નહિ સુધરે
વિચારો ના સુધર્યાં કર્યા કર્મો ખોટા - ના ધરજે...
રસ્તા લીધા ખોટા તોયે ના છોડયા - ના ધરજે...
કરે ભૂલોની પરંપરા, અટકે ના એ જરા - ના ધરજે...
પુણ્યે ખાલી રહે, પાપમાં ના અટકે - ના ધરજે...
મૃત્યુથી ડરે ના જરા, અમર માને સદા - ના ધરજે...
ના દેખાયે તું ક્યાંયે, મન ફાવે વર્તે - ના ધરજે...
કરે રોજ કજિયા, માને એને સાચા - ના ધરજે...
કહેવરાવે દાનવને સારા, સમજે પોતાને ઊંચા - ના ધરજે...
અંતકાળે પડે ઢીલા, કરે ખૂબ તમાશા - ના ધરજે...
માંગે માફીના ફાંફા, વહાવે આંસુના ઢગલા - ના ધરજે...
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
nā dharajē dayā `mā', dējē ākarī sajā,
tē vinā ā bāla tō nahi sudharē
vicārō nā sudharyāṁ karyā karmō khōṭā - nā dharajē...
rastā līdhā khōṭā tōyē nā chōḍayā - nā dharajē...
karē bhūlōnī paraṁparā, aṭakē nā ē jarā - nā dharajē...
puṇyē khālī rahē, pāpamāṁ nā aṭakē - nā dharajē...
mr̥tyuthī ḍarē nā jarā, amara mānē sadā - nā dharajē...
nā dēkhāyē tuṁ kyāṁyē, mana phāvē vartē - nā dharajē...
karē rōja kajiyā, mānē ēnē sācā - nā dharajē...
kahēvarāvē dānavanē sārā, samajē pōtānē ūṁcā - nā dharajē...
aṁtakālē paḍē ḍhīlā, karē khūba tamāśā - nā dharajē...
māṁgē māphīnā phāṁphā, vahāvē āṁsunā ḍhagalā - nā dharajē...

Explanation in English
In this bhajan of life approach,
He is saying...
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that, this child will not improve.
Never amended to better thoughts, and continued to do wrong karmas (actions).
Took many wrong paths and continued on those paths, never left them.
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that this child will not improve.
Followed the tradition of mistakes, without stopping,
Never bothered about virtue, and never stopped doing sins,
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that this child will not improve.
Never feared death, thought to be immortal,
Never acknowledged Divine Mother, and behaved obnoxiously,
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that this child will not improve.
Cribbing everyday, and trying to justify,
Made Devils also sound nice, and consider ourselves to be superior,
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that this child will not improve.
At the time of our end, we crumble and cripple and throw tantrums, then we beg for forgiveness, and shed lot of tears,
Don’t lay pity, O Mother, please give harsh punishment, without that this child will not improve.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we all lead obnoxious life, where we generate wrong thoughts, wrong karmas and wrong behaviour. Our audacity and hypocrisy is such that we do not even acknowledge God and think of ourselves as immortal. We do not deserve to be forgiven, on the contrary, we only deserve to be punished by Divine Mother. Then only, we will have a little chance of realization.

First...876877878879880...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall