BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 927 | Date: 03-Aug-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

ઊગતા સૂર્યને સહુ કોઈ પૂજે, ઢળતા સૂર્યની ઉપેક્ષા થાયે

  No Audio

Ugta Surya Ne Sahu Koi Puje, Dhalta Surya Ni Upeksha Thaaye

જીવન માર્ગ, સમજ (Life Approach, Understanding)


1987-08-03 1987-08-03 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11916 ઊગતા સૂર્યને સહુ કોઈ પૂજે, ઢળતા સૂર્યની ઉપેક્ષા થાયે ઊગતા સૂર્યને સહુ કોઈ પૂજે, ઢળતા સૂર્યની ઉપેક્ષા થાયે
વહેતા પૂરની અવગણના ના થાયે, સૂકી નદીમાં સહુ કોઈ ચાલે
અંધકારે તો સહુ કોઈ ભાગે, તેજ પૂનમના સહુ કોઈ ચાહે
નબળા તો સદા રડતા રહે, બળિયાને તો બે ભાગ મળે
રાક્ષસોથી તો સહુ કોઈ ભાગે, દેવોનું તો પૂજન થાયે
અવગુણોને તો ના સંઘરાયે, સદ્દગુણો તો સહુ કોઈ ચાહે
ખાબોચિયાનું તો દુર્લક્ષ થાયે, સરોવરમાં તો સહુ કોઈ ન્હાયે
શીત સમીર સહુ કોઈ મહાણે, વંટોળિયાથી તો સહુ ગભરાયે
ઊંચે ઊઠવા સહુ કોઈ ચાહે, ખીણમાં પડવા સહુ ગભરાયે
જિંદગીમાં તે તો પામે, ખુદને ખોતા જે ના ગભરાયે
Gujarati Bhajan no. 927 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ઊગતા સૂર્યને સહુ કોઈ પૂજે, ઢળતા સૂર્યની ઉપેક્ષા થાયે
વહેતા પૂરની અવગણના ના થાયે, સૂકી નદીમાં સહુ કોઈ ચાલે
અંધકારે તો સહુ કોઈ ભાગે, તેજ પૂનમના સહુ કોઈ ચાહે
નબળા તો સદા રડતા રહે, બળિયાને તો બે ભાગ મળે
રાક્ષસોથી તો સહુ કોઈ ભાગે, દેવોનું તો પૂજન થાયે
અવગુણોને તો ના સંઘરાયે, સદ્દગુણો તો સહુ કોઈ ચાહે
ખાબોચિયાનું તો દુર્લક્ષ થાયે, સરોવરમાં તો સહુ કોઈ ન્હાયે
શીત સમીર સહુ કોઈ મહાણે, વંટોળિયાથી તો સહુ ગભરાયે
ઊંચે ઊઠવા સહુ કોઈ ચાહે, ખીણમાં પડવા સહુ ગભરાયે
જિંદગીમાં તે તો પામે, ખુદને ખોતા જે ના ગભરાયે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
ugata suryane sahu koi puje, dhalata suryani upeksha thaye
vaheta purani avaganana na thaye, suki nadimam sahu koi chale
andhakare to sahu koi bhage, tej punamana sahu koi chahe
nabala to saad radata rahe, baliyane to be bhaga male
rakshasothi to sahu koi bhage, devonum to pujan thaye
avagunone to na sangharaye, saddaguno to sahu koi chahe
khabochiyanum to durlaksha thaye, sarovar maa to sahu koi nhaye
shita samira sahu koi mahane, vantoliyathi to sahu gabharaye
unche uthava sahu koi chahe, khinamam padava sahu gabharaye
jindagimam te to pame, khudane khota je na gabharaye

Explanation in English
He is saying...
Everyone worships rising sun, but leaning sun is neglected.
Floods are difficult to ignore, but everyone walks on top of the dry river.
Everyone runs away from darkness, and everyone wants brightness.
Weaker is always deprived, but stronger is offered more.
Everyone runs away from devils, but God’s are worshipped.
No one accepts vices, but everyone loves virtue. No one looks at a puddle, but everyone takes a bath in a lake.
Everyone enjoys cool winds, but everyone is frightened of a storm.
Everyone wants to rise above, but everyone is scared of falling.
One can attain in life, only when one is not scared of losing himself.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that it is the norm of this world to associate only with those who are powerful, stronger, and rich and who is risen above in terms of worldly possessions. But, neglect those who are deprived, weaker, and poor. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to rise above the perception of such deluded, selfish people and lose ourselves in the actual brightness of Divine, then only, we will truly find ourselves.

First...926927928929930...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall