BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 958 | Date: 27-Aug-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

મળ્યા છે મા બાપ આ જનમમાં પૂર્વના સંસ્કારે

  No Audio

Malya Che Ma Baap Aa Janam Ma Purva Na Sanskare

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1987-08-27 1987-08-27 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11947 મળ્યા છે મા બાપ આ જનમમાં પૂર્વના સંસ્કારે મળ્યા છે મા બાપ આ જનમમાં પૂર્વના સંસ્કારે
સંજોગ મળ્યા જીવનમાં તો પૂર્વજન્મના આધારે
કર તું બદલી એમાં, કરીને પુરુષાર્થ તો ભારે
સાદી સમજ છે આ, જો એ તો સમજમાં આવે
સાવિત્રીએ યમને રોક્યા, સત્ય આ પુરાણ પુકારે
નચિકેતા પણ પાછો આવ્યો, જઈને તો યમના દ્વારે
ધ્રુવ તો અવિચળ પદ પામ્યા, શ્રદ્ધાના આધારે
કંઈક તો અધવચ્ચે ડૂબ્યા, અવિશ્વાસના શ્વાસે
ઋષિ મુનિઓ રહસ્યો પામ્યા, ચિંતનના સહારે
પ્રભુ ચિંતનમાં તું ડૂબીજા, સાચી ભક્તિના ભાવે
Gujarati Bhajan no. 958 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
મળ્યા છે મા બાપ આ જનમમાં પૂર્વના સંસ્કારે
સંજોગ મળ્યા જીવનમાં તો પૂર્વજન્મના આધારે
કર તું બદલી એમાં, કરીને પુરુષાર્થ તો ભારે
સાદી સમજ છે આ, જો એ તો સમજમાં આવે
સાવિત્રીએ યમને રોક્યા, સત્ય આ પુરાણ પુકારે
નચિકેતા પણ પાછો આવ્યો, જઈને તો યમના દ્વારે
ધ્રુવ તો અવિચળ પદ પામ્યા, શ્રદ્ધાના આધારે
કંઈક તો અધવચ્ચે ડૂબ્યા, અવિશ્વાસના શ્વાસે
ઋષિ મુનિઓ રહસ્યો પામ્યા, ચિંતનના સહારે
પ્રભુ ચિંતનમાં તું ડૂબીજા, સાચી ભક્તિના ભાવે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
malya che maa bapa a janamamam purvana sanskare
sanjog malya jivanamam to purva janam na aadhare
kara tu badali emam, kari ne purushartha to bhare
sadi samaja che a, jo e to samajamam aave
savitrie yamane rokya, satya a purna pukare
nachiketa pan pachho avyo, jaine to yamana dvare
dhruva to avichal pad panya, shraddhana aadhare
kaik to adhavachche dubya, avishwaas na shvase
rishi munio rahasyo panya, chintanana sahare
prabhu chintanamam tu dubija, sachi bhakti na bhave

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, he is shedding light on utmost faith in Divine, and devotion.
He is saying...
We have got our parents in this life as per our culture of previous life.
We have got circumstances in this life on the basis of our previous life.
You can change this by making utmost efforts.
This is a simple matter, only if it is understood.
Savitri stopped Yum (God of death). This is a fact shown in ancient scriptures.
Nachiketa also came back from the mouth of the death.
Dhruv got the blessings from Divine with his utmost worship and penance.
Many got drowned in the middle because of their lack of trust and faith.
Sages unfolded the mystery about Divine because of their meditation and penance.
You must get engrossed in meditation with devotion.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we are born in a particular family and are bearing particular circumstances all because of our actions of previous life. But, with sheer efforts, we can change our destiny. He is explaining this by giving many examples like Savitri, Dhruv and so on. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to go within through meditation to experience many revelations of Divine. Meditation or going within is the most best form of karmic cleansing (rising above the effects of actions). Then, one can manifest the highest glory and make impossible possible.

First...956957958959960...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall