BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 960 | Date: 27-Aug-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

જ્ઞાનની ચિનગારીએ ચેત્યો જે દીવડો, માયાના વંટોળે જોજે બુઝાય ના

  No Audio

Gyan Ni Chingari Eh Chetyo Che Divdo, Maya Na Vantole Joje Bujay Na

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1987-08-27 1987-08-27 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11949 જ્ઞાનની ચિનગારીએ ચેત્યો જે દીવડો, માયાના વંટોળે જોજે બુઝાય ના જ્ઞાનની ચિનગારીએ ચેત્યો જે દીવડો, માયાના વંટોળે જોજે બુઝાય ના
મુશ્કેલીએ પ્રાપ્ત કરી મનની સ્થિરતા, માયા એને જોજે હલાવી જાય ના
ભક્તિના ભાવે જાગી હૈયે જે ચેતના, લોભ-લાલચ એને જોજે હટાવી જાય ના
પ્રેમની ધારા થઈ હૈયે જે વહેતી, વેર એને જોજે સૂકવી જાય ના
બાંધ્યા જગમાં મીઠાં તો સબંધો, કૂડકપટ એને જોજે અભડાવી જાય ના
લઈ આવ્યો મુક્તિની આશ `મા’ ને દ્વારે, બીજી આશ એને જોજે ભૂલવી જાય ના
શાંતિની ઝંખના જાગી જે હૈયે, અસંતોષ એને જોજે ભરખી જાય ના
`મા’ ના દર્શન કાજે દ્વારે-દ્વારે ભટક્યો, આળસ એને જોજે અટકાવી જાય ના
Gujarati Bhajan no. 960 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
જ્ઞાનની ચિનગારીએ ચેત્યો જે દીવડો, માયાના વંટોળે જોજે બુઝાય ના
મુશ્કેલીએ પ્રાપ્ત કરી મનની સ્થિરતા, માયા એને જોજે હલાવી જાય ના
ભક્તિના ભાવે જાગી હૈયે જે ચેતના, લોભ-લાલચ એને જોજે હટાવી જાય ના
પ્રેમની ધારા થઈ હૈયે જે વહેતી, વેર એને જોજે સૂકવી જાય ના
બાંધ્યા જગમાં મીઠાં તો સબંધો, કૂડકપટ એને જોજે અભડાવી જાય ના
લઈ આવ્યો મુક્તિની આશ `મા’ ને દ્વારે, બીજી આશ એને જોજે ભૂલવી જાય ના
શાંતિની ઝંખના જાગી જે હૈયે, અસંતોષ એને જોજે ભરખી જાય ના
`મા’ ના દર્શન કાજે દ્વારે-દ્વારે ભટક્યો, આળસ એને જોજે અટકાવી જાય ના
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
jñānanī cinagārīē cētyō jē dīvaḍō, māyānā vaṁṭōlē jōjē bujhāya nā
muśkēlīē prāpta karī mananī sthiratā, māyā ēnē jōjē halāvī jāya nā
bhaktinā bhāvē jāgī haiyē jē cētanā, lōbha-lālaca ēnē jōjē haṭāvī jāya nā
prēmanī dhārā thaī haiyē jē vahētī, vēra ēnē jōjē sūkavī jāya nā
bāṁdhyā jagamāṁ mīṭhāṁ tō sabaṁdhō, kūḍakapaṭa ēnē jōjē abhaḍāvī jāya nā
laī āvyō muktinī āśa `mā' nē dvārē, bījī āśa ēnē jōjē bhūlavī jāya nā
śāṁtinī jhaṁkhanā jāgī jē haiyē, asaṁtōṣa ēnē jōjē bharakhī jāya nā
`mā' nā darśana kājē dvārē-dvārē bhaṭakyō, ālasa ēnē jōjē aṭakāvī jāya nā

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, he is guiding us towards sustainability of our spiritual practice.
He is saying...
The lamp that has started burning with the spark of knowledge,
Make sure that it doesn’t get extinguished.
With many difficulties and efforts, steadiness of mind is achieved,
Make sure that illusion doesn’t shake it away.
The consciousness that has risen in the heart with emotions of devotion,
Make sure that greed and temptation doesn’t dispel it from the heart.
When emotions of love has started flowing in the heart,
Make sure that feelings of revenge doesn’t dry it up.
When sweet loving relationships are build in this world,
Make sure that deceit and deception doesn’t contaminate it.
When you have hoped for liberation with the grace of Divine Mother,
Make sure that no other Hope rules over it.
When desire for peace has risen in the heart,
Make sure that dissatisfaction doesn’t overwhelm it.
Wandered around everywhere for the vision of Divine Mother,
Make sure that laziness doesn’t prevent it.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that while walking on spiritual path, we come across many revelations momentarily. But due to our character flaws and our personality, we are not able to sustain it. So, Kaka (Satguru Devendra Ghia) is guiding us to be aware and cautious about it. Otherwise, it will be like taking one step forward and two steps back. Being aware, being peaceful is one thing, but to remain aware and peaceful under any circumstances is another. To strive on
Spiritual growth, one must be disciplined in one’s thoughts, actions and habits. Spiritual awareness is one thing, while spiritual growth is another.

First...956957958959960...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall