BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 981 | Date: 04-Sep-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

જઇ કાશી, કરી દર્શન, બન્યા અમે તો કાશીદાસ

  No Audio

Jai Kashi, Kari Darshan, Banya Ame To Kashidas

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-09-04 1987-09-04 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11970 જઇ કાશી, કરી દર્શન, બન્યા અમે તો કાશીદાસ જઇ કાશી, કરી દર્શન, બન્યા અમે તો કાશીદાસ
નાહી તો ગંગામાં, બન્યા અમે તો ગંગાદાસ
પીને તો જમનાજળ, બન્યા અમે તો જમનાદાસ
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
કરતા રહ્યાં, સદાયે અમે તો ત્યાગની વાત
રહ્યો હતો ભર્યો સ્વાર્થ તો હૈયે, હતો એ દિન ને રાત
મળી ભલે અમને તો, મળી સદા કુદરતની લાત
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
કરવા ખોટું થયા ના કદી, હૈયેથી તો નાસીપાસ
જાતને રાખી સદા છુપાવી, ના કરી જાતની તપાસ
આચરી દંભ, મુસ્કુરાઈ રહ્યાં, જોયું ના કદી, આસપાસ
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
સાચું ખોટું આચરવામાં, સેવ્યો ના કદી ગભરાટ
સાચું ભલે સમજીએ ઘણું, આચરવા રહે ઉચાટ
માની સત્તા તો સદા પ્રભુની, બન્યા અમે તો પ્રભુદાસ
ધામે ધામે તો બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
Gujarati Bhajan no. 981 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
જઇ કાશી, કરી દર્શન, બન્યા અમે તો કાશીદાસ
નાહી તો ગંગામાં, બન્યા અમે તો ગંગાદાસ
પીને તો જમનાજળ, બન્યા અમે તો જમનાદાસ
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
કરતા રહ્યાં, સદાયે અમે તો ત્યાગની વાત
રહ્યો હતો ભર્યો સ્વાર્થ તો હૈયે, હતો એ દિન ને રાત
મળી ભલે અમને તો, મળી સદા કુદરતની લાત
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
કરવા ખોટું થયા ના કદી, હૈયેથી તો નાસીપાસ
જાતને રાખી સદા છુપાવી, ના કરી જાતની તપાસ
આચરી દંભ, મુસ્કુરાઈ રહ્યાં, જોયું ના કદી, આસપાસ
ધામે ધામે બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
સાચું ખોટું આચરવામાં, સેવ્યો ના કદી ગભરાટ
સાચું ભલે સમજીએ ઘણું, આચરવા રહે ઉચાટ
માની સત્તા તો સદા પ્રભુની, બન્યા અમે તો પ્રભુદાસ
ધામે ધામે તો બદલાતા રહ્યાં, હતા અમે તો લક્ષ્મીદાસ
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
jai kashi, kari darshana, banya ame to kashidasa
nahi to gangamam, banya ame to gangadasa
pine to jamanajala, banya ame to jamanadasa
dhame dhame badalata rahyam, hata ame to lakshmidasa
karta rahyam, sadaaye ame to tyagani vaat
rahyo hato bharyo swarth to haiye, hato e din ne raat
mali bhale amane to, mali saad kudaratani lata
dhame dhame badalata rahyam, hata ame to lakshmidasa
karva khotum thaay na kadi, haiyethi to nasipas
jatane rakhi saad chhupavi, na kari jatani tapasa
achari dambha, muskurai rahyam, joyu na kadi, aaspas
dhame dhame badalata rahyam, hata ame to lakshmidasa
saachu khotum acharavamam, sevyo na kadi gabharata
saachu bhale samajie ghanum, acharava rahe uchata
maani satta to saad prabhuni, banya ame to prabhudasa
dhame dhame to badalata rahyam, hata ame to lakshmidasa

Explanation in English
In this bhajan of introspection and awareness,
He is saying...
After visiting Kashi (holiest place), and after doing Darshan (vision of Idol of Divine), we became Kashidas (holy person).
After taking a dip in Ganga (holiest river), we became Gangadas (person of purity).
After drinking water of Jamuna ( holy river), we became Jamnadas (person, free of sins).
Slowly, slowly, we kept on changing, actually, we were Laxmidas (money minded person).
Always, we spoke about renunciation, but, in heart, there was only selfishness, and it was there day and night.
Surely, we got kicked by the nature.
At every place, we kept on changing ourselves, actually, we were Laxmidas (money minded person).
To do something wrong, we never felt discouraged in the heart.
Always, we have hidden our actual self, and also never evaluated our own self,
Behaving in hypocrisy, we just smiled and never looked around.
Slowly, slowly, we kept on changing, actually, we were Laxmidas (money minded person).
To do right or wrong, we never felt any scare,
Though, we understand what is right, but we never did anything right.
Divine Mother is symbol of God, then we became Prabhudas (person with godliness).
With every place, we kept on changing, but actually, we were Laxmidas (money minded person).
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is very beautifully explaining that we believe us to be a holy person or pure, truthful person, just because we visit a holy place or take a dip in pure, holy water. But truthfully, we are selfishly motivated money minded people. We hide that side of ourselves not only from the world, but also from our own selves. We pretend that we are godly people. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to change ourselves from within, and cleanse ourselves internally, and be connected with Divine with intense emotions of devotion and internal worship.

First...981982983984985...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall