BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1033 | Date: 20-Oct-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

વિચારોએ બદલ્યો, આચારોએ બદલ્યો મને એટલો

  No Audio

Vicharoye Badalyo, Acharoye Badalyo Mane Aetalo

સ્વયં અનુભૂતિ, આત્મનિરીક્ષણ (Self Realization, Introspection)


1987-10-20 1987-10-20 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12522 વિચારોએ બદલ્યો, આચારોએ બદલ્યો મને એટલો વિચારોએ બદલ્યો, આચારોએ બદલ્યો મને એટલો
જોયું પ્રતિબિંબ આયનામાં, ખુદને ઓળખી ના શક્યો
જીવનદોટ ચાલી રહી, હતી તો એ સ્મશાન સુધી
મેળવ્યું શું, ગુમાવ્યું શું, ના આવ્યો વિચાર કદી
સ્વાર્થે લાગ્યા સહુ પોતાના, સ્વાર્થે પોત પ્રકાશ્યા
ના સમજાયું સાચું, જગમાં ગણવા કોને પોતાના
દિન પર દિન રહ્યા વીતતાં, સૂરજ તો ના બદલાયો
પ્રકૃતિના નાચે, એ તો રહ્યો જુદો જુદો દેખાતો
કદી કદી લાગે પાસે, કદી કદી વાદળ નીચે ઢંકાયો
સદા સદા હું તો રહ્યો બદલાતો, આતમ એમાં છુપાયો
Gujarati Bhajan no. 1033 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
વિચારોએ બદલ્યો, આચારોએ બદલ્યો મને એટલો
જોયું પ્રતિબિંબ આયનામાં, ખુદને ઓળખી ના શક્યો
જીવનદોટ ચાલી રહી, હતી તો એ સ્મશાન સુધી
મેળવ્યું શું, ગુમાવ્યું શું, ના આવ્યો વિચાર કદી
સ્વાર્થે લાગ્યા સહુ પોતાના, સ્વાર્થે પોત પ્રકાશ્યા
ના સમજાયું સાચું, જગમાં ગણવા કોને પોતાના
દિન પર દિન રહ્યા વીતતાં, સૂરજ તો ના બદલાયો
પ્રકૃતિના નાચે, એ તો રહ્યો જુદો જુદો દેખાતો
કદી કદી લાગે પાસે, કદી કદી વાદળ નીચે ઢંકાયો
સદા સદા હું તો રહ્યો બદલાતો, આતમ એમાં છુપાયો
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
vicārōē badalyō, ācārōē badalyō manē ēṭalō
jōyuṁ pratibiṁba āyanāmāṁ, khudanē ōlakhī nā śakyō
jīvanadōṭa cālī rahī, hatī tō ē smaśāna sudhī
mēlavyuṁ śuṁ, gumāvyuṁ śuṁ, nā āvyō vicāra kadī
svārthē lāgyā sahu pōtānā, svārthē pōta prakāśyā
nā samajāyuṁ sācuṁ, jagamāṁ gaṇavā kōnē pōtānā
dina para dina rahyā vītatāṁ, sūraja tō nā badalāyō
prakr̥tinā nācē, ē tō rahyō judō judō dēkhātō
kadī kadī lāgē pāsē, kadī kadī vādala nīcē ḍhaṁkāyō
sadā sadā huṁ tō rahyō badalātō, ātama ēmāṁ chupāyō

Explanation in English
In this bhajan of life approach,
He is saying...
How my thoughts have changed, and how my behaviour has changed,
When I look at my reflection in the mirror, I cannot recognise myself.
Running around in life continues till we reach crematorium,
Never thought about what is actually achieved and what is actually lost.
Everyone showed their true colours in their selfishness,
Never understood who is actually your own.
Days after days pass by, but the sun (soul) never changes,
Only because of the nature (circumstances of life), the sun looks different.
Sometimes, it looks close enough, while at other times, it hides behind the clouds.
Similarly, I kept on changing all the time, and in that, my soul got hidden.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that how worldly situations, worldly relationships and worldly circumstances change our thought process and our own behaviour that we cannot recognise our own selves. Our inner self, our soul is pure and serene, but we forget about healing our soul in search of gratification. Our outer self is all moulded by our thoughts, actions and behaviour as per our circumstances in life. Which keeps on changing all the time. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to stop living outward and start living inward. Then begins the highest path. The spiritual life is awakened, and growth is animated.

First...10311032103310341035...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall