BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1088 | Date: 07-Dec-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

સંસારી વ્યવહારો સાચવવા, માનવ કરે સદા દોડધામ

  No Audio

Sansari Vyavharo Sachavva, Manav Kare Sada Daud Dham

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-12-07 1987-12-07 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12577 સંસારી વ્યવહારો સાચવવા, માનવ કરે સદા દોડધામ સંસારી વ્યવહારો સાચવવા, માનવ કરે સદા દોડધામ
જગજનની સાથેનો, માનવી રહે ભૂલી વ્યવહારો તમામ
રાતદિન વિચારતો રહે, સાચવવા સંસારી વ્યવહાર
સાચવવા વ્યવહાર `મા' નો, કદી ના કરે વિચાર
ભૂલે સંસારી વ્યવહાર, કરે હૈયે એનો બહુ ઉચાટ
ભૂલે વ્યવહાર જ્યાં `મા' નો, ઉપેક્ષા કરે એની સદાય
ધોરણો રાખી લે જુદા જુદા, માનવી રહે પસ્તાય
તોયે આંખ એની ના ઊઘડે, મુંઝાતો રહે એ સદાય
જગ સાથેના ને `મા' સાથેના, વ્યવહાર જ્યાં એક થાય
અંતરાયો ત્યાં તો જાયે હટી, ઊપાધિ નષ્ટ તો થાય
Gujarati Bhajan no. 1088 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
સંસારી વ્યવહારો સાચવવા, માનવ કરે સદા દોડધામ
જગજનની સાથેનો, માનવી રહે ભૂલી વ્યવહારો તમામ
રાતદિન વિચારતો રહે, સાચવવા સંસારી વ્યવહાર
સાચવવા વ્યવહાર `મા' નો, કદી ના કરે વિચાર
ભૂલે સંસારી વ્યવહાર, કરે હૈયે એનો બહુ ઉચાટ
ભૂલે વ્યવહાર જ્યાં `મા' નો, ઉપેક્ષા કરે એની સદાય
ધોરણો રાખી લે જુદા જુદા, માનવી રહે પસ્તાય
તોયે આંખ એની ના ઊઘડે, મુંઝાતો રહે એ સદાય
જગ સાથેના ને `મા' સાથેના, વ્યવહાર જ્યાં એક થાય
અંતરાયો ત્યાં તો જાયે હટી, ઊપાધિ નષ્ટ તો થાય
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
saṁsārī vyavahārō sācavavā, mānava karē sadā dōḍadhāma
jagajananī sāthēnō, mānavī rahē bhūlī vyavahārō tamāma
rātadina vicāratō rahē, sācavavā saṁsārī vyavahāra
sācavavā vyavahāra `mā' nō, kadī nā karē vicāra
bhūlē saṁsārī vyavahāra, karē haiyē ēnō bahu ucāṭa
bhūlē vyavahāra jyāṁ `mā' nō, upēkṣā karē ēnī sadāya
dhōraṇō rākhī lē judā judā, mānavī rahē pastāya
tōyē āṁkha ēnī nā ūghaḍē, muṁjhātō rahē ē sadāya
jaga sāthēnā nē `mā' sāthēnā, vyavahāra jyāṁ ēka thāya
aṁtarāyō tyāṁ tō jāyē haṭī, ūpādhi naṣṭa tō thāya

Explanation in English
In this bhajan of introspection,
He is saying...
To take care of worldly obligations, a man runs around all the time,
But duty towards Divine Mother, a man forgets all the time.
He keeps thinking about fulfilling worldly obligations all the time,
But, he doesn’t think about fulfilling his obligations towards Divine Mother.
Missing on worldly obligations, he feels bad,
But, forgetting duties towards Divine Mother is less cared.
He scales the obligations then he repents,
Still, he doesn’t realise, and he remains confused as ever.
When he sees his obligations towards the world and towards Divine Mother as one, then all the hurdles disappears, and problems get dissolved.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we are so bounded by our worldly obligations that we do not even realise how we ignore our duties and obligations towards Divine. And how Our connection, our duty and our sense of obligation towards Divine is only on need based.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to learn to reconnect with ourselves, with each other and with Divine. Our consciousness has forgotten our essential connection to larger whole. The most obvious connection of this human life.

First...10861087108810891090...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall