BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1092 | Date: 09-Dec-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

પ્રેમના ભાવો હૈયેથી તારા સદાયે વહેવા દેજે

  No Audio

Premna Bhavo Haiyethi Tara Sadaye Vehva Deje

જીવન માર્ગ, સમજ (Life Approach, Understanding)


1987-12-09 1987-12-09 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12581 પ્રેમના ભાવો હૈયેથી તારા સદાયે વહેવા દેજે પ્રેમના ભાવો હૈયેથી તારા સદાયે વહેવા દેજે
નાહીંને સદાયે એમાં, એમાં સહુને નવરાવી દેજે
ક્રોધના ભાવો જાગે હૈયે, તરત એને સમાવી દેજે
વાસનાઓને તો હૈયેથી તું હટાવી દેજે
કૂડકપટને હૈયે તો, સ્થિર ના થવા દેજે
આળસને તો હૈયે, કદી વસવા ના દેજે
ઇર્ષ્યાથી દૂર રહી, લાલચે હૈયું ના તણાવા દેજે
મોહભર્યા આ જગમાં, માયાને કાબૂ લેવા ના દેજે
અહંથી તો દૂર રહી, અહંને પાસે આવવા ના દેજે
સદ્ગુણો હૈયે ભરપૂર ભરીને, એને મજબૂત બનાવી દેજે
Gujarati Bhajan no. 1092 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
પ્રેમના ભાવો હૈયેથી તારા સદાયે વહેવા દેજે
નાહીંને સદાયે એમાં, એમાં સહુને નવરાવી દેજે
ક્રોધના ભાવો જાગે હૈયે, તરત એને સમાવી દેજે
વાસનાઓને તો હૈયેથી તું હટાવી દેજે
કૂડકપટને હૈયે તો, સ્થિર ના થવા દેજે
આળસને તો હૈયે, કદી વસવા ના દેજે
ઇર્ષ્યાથી દૂર રહી, લાલચે હૈયું ના તણાવા દેજે
મોહભર્યા આ જગમાં, માયાને કાબૂ લેવા ના દેજે
અહંથી તો દૂર રહી, અહંને પાસે આવવા ના દેજે
સદ્ગુણો હૈયે ભરપૂર ભરીને, એને મજબૂત બનાવી દેજે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
prēmanā bhāvō haiyēthī tārā sadāyē vahēvā dējē
nāhīṁnē sadāyē ēmāṁ, ēmāṁ sahunē navarāvī dējē
krōdhanā bhāvō jāgē haiyē, tarata ēnē samāvī dējē
vāsanāōnē tō haiyēthī tuṁ haṭāvī dējē
kūḍakapaṭanē haiyē tō, sthira nā thavā dējē
ālasanē tō haiyē, kadī vasavā nā dējē
irṣyāthī dūra rahī, lālacē haiyuṁ nā taṇāvā dējē
mōhabharyā ā jagamāṁ, māyānē kābū lēvā nā dējē
ahaṁthī tō dūra rahī, ahaṁnē pāsē āvavā nā dējē
sadguṇō haiyē bharapūra bharīnē, ēnē majabūta banāvī dējē

Explanation in English
In this Gujarati bhajan of churning our emotions,
He is saying...
Emotions of love, you let it flow in your heart forever.
Shower in that feeling of love, and let everyone also soak in that love.
When emotion of anger rises in your heart, immediately, you absorb that feeling.
Surely remove lust and temptation from the heart.
Feeling of deception, don’t let it settle in your heart ever.
Laziness, don’t let it reside in your heart ever
Staying away from jealousy, don’t let you heart get swept in greed.
In this world, filled with temptations, don’t let attachments take control of you.
Stay away from ego, don’t let ego come near you.
Fill your heart with ample virtues, make your heart very strong with them.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that when we imbibe virtues, fill the heart with positivity and love, gain mastery over emotions, respond right to the situations, burn our vices, rise above negative influences then we invoke blessings and become soul conscious.
To transform our consciousness, Kaka (Satguru Devendra Ghia) is guiding us to know what qualities to strengthen and what weaknesses to abandon.

First...10911092109310941095...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall