BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1095 | Date: 10-Dec-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

આ પથ ભૂલેલા પ્રવાસીને, `મા' પથ તો બતાવજે

  No Audio

Aa Path Bhulela Pravasi Ne, Ma Path Toh Batavje

પ્રાર્થના, ધ્યાન, અરજી, વિનંતી (Prayer, Meditation, Request)


1987-12-10 1987-12-10 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12584 આ પથ ભૂલેલા પ્રવાસીને, `મા' પથ તો બતાવજે આ પથ ભૂલેલા પ્રવાસીને, `મા' પથ તો બતાવજે
રાહ ચૂકેલા આ બાળને, `મા' રાહ પર તો ચડાવજે
થાકે તો ડગમગે ડગલા, સ્થિર એને તો બનાવજે
ઘટતી રહી છે શક્તિ, `મા' શક્તિ રસ પીવડાવજે
માયા કેરો કેફ ચડયો ઘણો, કેફ તો એ ઉતારજે
સાન ભાનમાં લાવી એને, સારી સાન આપજે
સાથ અને સાથી ના મળે, સાથ તો એને આપજે
ઘટતી રહી છે હિંમત હૈયે, હૈયું હિંમતે ભરાવજે
રાહે રાહે રાહ ન બદલે, સાચી રાહ બતાવજે
સમજ ખોટી એની કાઢી, સાચું એને સમજાવજે
ઘેરાયું છે અંધકારે હૈયું, પ્રકાશ તારો આપજે
છે મૂડી થોડી, ભાથું થોડું, મંઝિલે સુખરૂપ પહોંચાડજે
Gujarati Bhajan no. 1095 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
આ પથ ભૂલેલા પ્રવાસીને, `મા' પથ તો બતાવજે
રાહ ચૂકેલા આ બાળને, `મા' રાહ પર તો ચડાવજે
થાકે તો ડગમગે ડગલા, સ્થિર એને તો બનાવજે
ઘટતી રહી છે શક્તિ, `મા' શક્તિ રસ પીવડાવજે
માયા કેરો કેફ ચડયો ઘણો, કેફ તો એ ઉતારજે
સાન ભાનમાં લાવી એને, સારી સાન આપજે
સાથ અને સાથી ના મળે, સાથ તો એને આપજે
ઘટતી રહી છે હિંમત હૈયે, હૈયું હિંમતે ભરાવજે
રાહે રાહે રાહ ન બદલે, સાચી રાહ બતાવજે
સમજ ખોટી એની કાઢી, સાચું એને સમજાવજે
ઘેરાયું છે અંધકારે હૈયું, પ્રકાશ તારો આપજે
છે મૂડી થોડી, ભાથું થોડું, મંઝિલે સુખરૂપ પહોંચાડજે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
ā patha bhūlēlā pravāsīnē, `mā' patha tō batāvajē
rāha cūkēlā ā bālanē, `mā' rāha para tō caḍāvajē
thākē tō ḍagamagē ḍagalā, sthira ēnē tō banāvajē
ghaṭatī rahī chē śakti, `mā' śakti rasa pīvaḍāvajē
māyā kērō kēpha caḍayō ghaṇō, kēpha tō ē utārajē
sāna bhānamāṁ lāvī ēnē, sārī sāna āpajē
sātha anē sāthī nā malē, sātha tō ēnē āpajē
ghaṭatī rahī chē hiṁmata haiyē, haiyuṁ hiṁmatē bharāvajē
rāhē rāhē rāha na badalē, sācī rāha batāvajē
samaja khōṭī ēnī kāḍhī, sācuṁ ēnē samajāvajē
ghērāyuṁ chē aṁdhakārē haiyuṁ, prakāśa tārō āpajē
chē mūḍī thōḍī, bhāthuṁ thōḍuṁ, maṁjhilē sukharūpa pahōṁcāḍajē

Explanation in English
In this Gujarati bhajan of truth and prayer,
He is praying...
This traveller who has forgotten the path, O Divine Mother, please show him the path.
This child, who has missed the way, O Divine Mother, please show him the way.
When feet get tired, and steps start to stagger, please make them steady.
When the energy starts decreasing, O Divine Mother, please feed him the drink of energy.
The level of intoxication of illusion has risen to new heights, please dilute this intoxication, bring back the consciousness and give him good conscience.
Cannot find companion and companionship, please give him company.
Courage is shrinking, please fill the heart with courage.
Every time, he doesn’t keep changing his way, please lead him the correct way.
Removing wrong understanding, please give him true wisdom.
The heart is surrounded by darkness, please shower him with your light and brilliance.
The wealth (wisdom and knowledge) is less, and food for journey (preparation) is less, please make him reach his destination without any hassles.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we are all solo travellers in this journey of life. We have come from one life and going onto the next one. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is praying on behalf of all of us to Divine to give us right direction, correct path, detachment from illusion, company of eternal Almighty, courage and wisdom to discern between eternal and non eternal, good and evil. It is this discernment that leads one to seek the knowledge of true self, the final destination.

First...10911092109310941095...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall