BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1108 | Date: 22-Dec-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

લાગશે સુંદર આસપાસ ને જગ

  No Audio

Lagshe Sundar Aaspas Ne Jag

મન, દિલ, ભાવ, વિચાર, યાદ (Mind, Heart, Feelings, Thoughts, Remembrance)


1987-12-22 1987-12-22 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12597 લાગશે સુંદર આસપાસ ને જગ લાગશે સુંદર આસપાસ ને જગ
   બનશે સુંદર જ્યાં તારું મન
ઠગશે જ્યાં તું અન્યને, ઠગાશે તારું મન
   દેખાશે સહુ સુંદર, બનશે સુંદર તારું મન
લાગશે દુશ્મન જગ તો, જાગે હૈયે કપટ
   હૈયું બનશે નિખાલસ, સુંદર લાગશે જગ
મિત્રો તો રહેશે મળતાં, હૈયું છોડે દુશ્મનાવટ
   પ્રેમધારા વહેશે હૈયે, દેખાશે સુંદર જગ
વણમાગ્યે પામતો જાશે, બનશે હૈયું જ્યાં સુંદર
   પડયું છે તો સર્વકંઈ છે તારી અંદર
સહજ કૃપા તો રહેશે વ્હેતી, વણ માંગી રહે મળી
   જ્યાં સોંપી દેશે કર્મ ને તારું તન ને મન
અંધકાર હૈયે ના રહે, જાગે હૈયે જ્યાં સાચી સમજ
   પહોંચે નજર ત્યાં દેખાશે, દેખાશે તારું મન
કર્તાને ના કહેવું પડે, શું નથી એને ખબર
   જાગે વિશ્વાસ જ્યાં, બનશે સુંદર તારું મન
Gujarati Bhajan no. 1108 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
લાગશે સુંદર આસપાસ ને જગ
   બનશે સુંદર જ્યાં તારું મન
ઠગશે જ્યાં તું અન્યને, ઠગાશે તારું મન
   દેખાશે સહુ સુંદર, બનશે સુંદર તારું મન
લાગશે દુશ્મન જગ તો, જાગે હૈયે કપટ
   હૈયું બનશે નિખાલસ, સુંદર લાગશે જગ
મિત્રો તો રહેશે મળતાં, હૈયું છોડે દુશ્મનાવટ
   પ્રેમધારા વહેશે હૈયે, દેખાશે સુંદર જગ
વણમાગ્યે પામતો જાશે, બનશે હૈયું જ્યાં સુંદર
   પડયું છે તો સર્વકંઈ છે તારી અંદર
સહજ કૃપા તો રહેશે વ્હેતી, વણ માંગી રહે મળી
   જ્યાં સોંપી દેશે કર્મ ને તારું તન ને મન
અંધકાર હૈયે ના રહે, જાગે હૈયે જ્યાં સાચી સમજ
   પહોંચે નજર ત્યાં દેખાશે, દેખાશે તારું મન
કર્તાને ના કહેવું પડે, શું નથી એને ખબર
   જાગે વિશ્વાસ જ્યાં, બનશે સુંદર તારું મન
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
lāgaśē suṁdara āsapāsa nē jaga
banaśē suṁdara jyāṁ tāruṁ mana
ṭhagaśē jyāṁ tuṁ anyanē, ṭhagāśē tāruṁ mana
dēkhāśē sahu suṁdara, banaśē suṁdara tāruṁ mana
lāgaśē duśmana jaga tō, jāgē haiyē kapaṭa
haiyuṁ banaśē nikhālasa, suṁdara lāgaśē jaga
mitrō tō rahēśē malatāṁ, haiyuṁ chōḍē duśmanāvaṭa
prēmadhārā vahēśē haiyē, dēkhāśē suṁdara jaga
vaṇamāgyē pāmatō jāśē, banaśē haiyuṁ jyāṁ suṁdara
paḍayuṁ chē tō sarvakaṁī chē tārī aṁdara
sahaja kr̥pā tō rahēśē vhētī, vaṇa māṁgī rahē malī
jyāṁ sōṁpī dēśē karma nē tāruṁ tana nē mana
aṁdhakāra haiyē nā rahē, jāgē haiyē jyāṁ sācī samaja
pahōṁcē najara tyāṁ dēkhāśē, dēkhāśē tāruṁ mana
kartānē nā kahēvuṁ paḍē, śuṁ nathī ēnē khabara
jāgē viśvāsa jyāṁ, banaśē suṁdara tāruṁ mana

Explanation in English
In this bhajan of life approach and introspection,
He is saying...
The surrounding and this world will look beautiful, only when your mind becomes beautiful.
When you cheat others, then your mind will be cheated too.
Everything will become beautiful, when your mind will become beautiful.
This whole world will look like an enemy, when there is malice in the heart,
When heart becomes innocent, then the whole world will look beautiful.
Friends will keep meeting, but, when the heart leaves the animosity, then the love will flow in the heart, and the world will look beautiful.
You will receive without even asking for it, when your heart becomes beautiful, whatever is there is all within you.
The obvious grace will continue flowing without your asking,
When you will surrender your actions, body and mind.
The darkness will fade away, when right understanding wakes up in your heart,
Wherever you look, you will see and see only your heart.
Nothing needs to be told to the doer, he knows everything,
When this faith rises within, your mind will become beautiful.
In this profound bhajan, Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that we perceive what we are from inside. If our heart and mind is filled with love, then we will see only love in the world, if our heart is filled with deceit and malice then we will see only enemies in the world. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us make our mind and heart beautiful and lovely to receive back the beauty of this world and love of Divine. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is also urging us to surrender our whole being to the Divine and watch the magic unfold, and actually experience the ever flowing grace of the doer, The Divine.

First...11061107110811091110...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall