BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1178 | Date: 18-Feb-1988
   Text Size Increase Font Decrease Font

લોભની જ્વાળા હૈયે ઊઠી, લાલસાઓ મજબૂર બની

  No Audio

Lobhni Jwala Haiye Uthi, Lalsao Majbur Bani

વિકાર, માયા, દંભ (Vikaar, Illusion, Hypocrisy)


1988-02-18 1988-02-18 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12667 લોભની જ્વાળા હૈયે ઊઠી, લાલસાઓ મજબૂર બની લોભની જ્વાળા હૈયે ઊઠી, લાલસાઓ મજબૂર બની
દ્વાર પ્રભુના પ્રેમના ત્યાં તો બંધ થયા
ક્રોધની જ્વાળા હૈયે ભભૂકી, ઇર્ષ્યાની ચિનાગરી અડી - દ્વાર...
પાપની વૃત્તિ જ્યાં હૈયે જાગી, સંમતિ મનની ભેગી મળી - દ્વાર...
માયા જગની જ્યાં જાગી, શક્યા જો એને ના ટાળી - દ્વાર...
ભેદ પ્રભુના જો ના કળાયા, ભેદ હૈયેથી ના હટયા - દ્વાર...
કામના, વાસના હૈયે ભર્યાં, વિવેક જ્યાં વીસરી ગયા - દ્વાર...
કર્મો તો સદા થાતા રહ્યા, અહંમાં હૈયા ડૂબી ગયા - દ્વાર...
સફળતાએ જ્યાં ફુલાઈ ગયા, સ્મરણ પ્રભુના ચૂકી ગયા - દ્વાર...
જગની જંજાળે ગૂંથાઈ ગયા, લક્ષ્ય તો ત્યાં ચૂકી ગયા - દ્વાર...
Gujarati Bhajan no. 1178 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
લોભની જ્વાળા હૈયે ઊઠી, લાલસાઓ મજબૂર બની
દ્વાર પ્રભુના પ્રેમના ત્યાં તો બંધ થયા
ક્રોધની જ્વાળા હૈયે ભભૂકી, ઇર્ષ્યાની ચિનાગરી અડી - દ્વાર...
પાપની વૃત્તિ જ્યાં હૈયે જાગી, સંમતિ મનની ભેગી મળી - દ્વાર...
માયા જગની જ્યાં જાગી, શક્યા જો એને ના ટાળી - દ્વાર...
ભેદ પ્રભુના જો ના કળાયા, ભેદ હૈયેથી ના હટયા - દ્વાર...
કામના, વાસના હૈયે ભર્યાં, વિવેક જ્યાં વીસરી ગયા - દ્વાર...
કર્મો તો સદા થાતા રહ્યા, અહંમાં હૈયા ડૂબી ગયા - દ્વાર...
સફળતાએ જ્યાં ફુલાઈ ગયા, સ્મરણ પ્રભુના ચૂકી ગયા - દ્વાર...
જગની જંજાળે ગૂંથાઈ ગયા, લક્ષ્ય તો ત્યાં ચૂકી ગયા - દ્વાર...
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
lōbhanī jvālā haiyē ūṭhī, lālasāō majabūra banī
dvāra prabhunā prēmanā tyāṁ tō baṁdha thayā
krōdhanī jvālā haiyē bhabhūkī, irṣyānī cināgarī aḍī - dvāra...
pāpanī vr̥tti jyāṁ haiyē jāgī, saṁmati mananī bhēgī malī - dvāra...
māyā jaganī jyāṁ jāgī, śakyā jō ēnē nā ṭālī - dvāra...
bhēda prabhunā jō nā kalāyā, bhēda haiyēthī nā haṭayā - dvāra...
kāmanā, vāsanā haiyē bharyāṁ, vivēka jyāṁ vīsarī gayā - dvāra...
karmō tō sadā thātā rahyā, ahaṁmāṁ haiyā ḍūbī gayā - dvāra...
saphalatāē jyāṁ phulāī gayā, smaraṇa prabhunā cūkī gayā - dvāra...
jaganī jaṁjālē gūṁthāī gayā, lakṣya tō tyāṁ cūkī gayā - dvāra...

Explanation in English
In this Gujarati bhajan,
He is saying…
When the flames of greed rise in the heart, the desires become stronger,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When the flames of anger rise in the heart, and the sparks of jealousy becomes stronger,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When the sinful desires rise in the heart, and the desire is abetted by the mind,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When attachment to the world rises and cannot shake away this attachment,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
If one cannot understand the mystery of Almighty, and the differences in the heart cannot be dispelled,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When lust and desires are filled in the heart, and politeness is forgotten about,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When actions are performed as always, but heart is soaked in ego and arrogance,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When one boasts about the success and forgets about Almighty,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
When one is tangled in knots of worldly affairs and misses the ultimate goal,
Then the doors to Divine love becomes inaccessible.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is so beautifully explaining that when our hearts are filled with greed, anger, desires, worldly attachments and our minds are riding on ego, arrogance and self proclaimed success then we are residing far far away from Divine consciousness even though it is residing within us. We are living life of ordinary consciousness. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to rise into soul’s atmosphere and evolve beyond our worldly existence to experience the Love of Divine.

First...11761177117811791180...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall