BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1183 | Date: 20-Feb-1988
   Text Size Increase Font Decrease Font

ભમી ભમીને માયામાં જ્યારે, મનડું તો કંટાળે

  No Audio

Bhami Bhamine Mayama Jyare, Manndu Toh Kantale

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1988-02-20 1988-02-20 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12672 ભમી ભમીને માયામાં જ્યારે, મનડું તો કંટાળે ભમી ભમીને માયામાં જ્યારે, મનડું તો કંટાળે
શાશ્વતતા ચરણમાં, એ તો ત્યારે દોડી જાયે
સંસારતાપના તાપ સહન કરતા, માનવ જ્યારે થાકે - શાશ્વતતા...
કિસ્મતના ઘા આકરા, હૈયે જ્યારે એવા વાગે - શાશ્વતતા...
ગણ્યા જેને હૈયેથી અનેરા, ત્યાંથી દગા જ્યારે પામે - શાશ્વતતા...
પ્રેમ દેતા, પ્રેમ ન મળતાં, નિરાશા પ્રેમમાં જ્યાં જાગે - શાશ્વતતા...
કરી તનતોડ યત્નો, નિષ્ફળતા જ્યાં સત્કારે - શાશ્વતતા...
દુઃખના ડુંગર કરી સહન, હૈયું મૂંગું રડવા લાગે - શાશ્વતતા...
નસીબથી ઘેરાયેલા નર નારી, નસીબથી જ્યારે કંટાળે - શાશ્વતતા...
સુખનો ખૂબ ઉપભોગ કરીને સુખના ઉબકા આવે - શાશ્વતતા...
વારે ઘડીએ અપમાન થાતાં, મજબૂરી બોલવા લાગે - શાશ્વતતા...
હૈયે જ્યારે તડપન સાચી, તડપન જો ના સહેવાયે - શાશ્વતતા...
Gujarati Bhajan no. 1183 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ભમી ભમીને માયામાં જ્યારે, મનડું તો કંટાળે
શાશ્વતતા ચરણમાં, એ તો ત્યારે દોડી જાયે
સંસારતાપના તાપ સહન કરતા, માનવ જ્યારે થાકે - શાશ્વતતા...
કિસ્મતના ઘા આકરા, હૈયે જ્યારે એવા વાગે - શાશ્વતતા...
ગણ્યા જેને હૈયેથી અનેરા, ત્યાંથી દગા જ્યારે પામે - શાશ્વતતા...
પ્રેમ દેતા, પ્રેમ ન મળતાં, નિરાશા પ્રેમમાં જ્યાં જાગે - શાશ્વતતા...
કરી તનતોડ યત્નો, નિષ્ફળતા જ્યાં સત્કારે - શાશ્વતતા...
દુઃખના ડુંગર કરી સહન, હૈયું મૂંગું રડવા લાગે - શાશ્વતતા...
નસીબથી ઘેરાયેલા નર નારી, નસીબથી જ્યારે કંટાળે - શાશ્વતતા...
સુખનો ખૂબ ઉપભોગ કરીને સુખના ઉબકા આવે - શાશ્વતતા...
વારે ઘડીએ અપમાન થાતાં, મજબૂરી બોલવા લાગે - શાશ્વતતા...
હૈયે જ્યારે તડપન સાચી, તડપન જો ના સહેવાયે - શાશ્વતતા...
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
bhamī bhamīnē māyāmāṁ jyārē, manaḍuṁ tō kaṁṭālē
śāśvatatā caraṇamāṁ, ē tō tyārē dōḍī jāyē
saṁsāratāpanā tāpa sahana karatā, mānava jyārē thākē - śāśvatatā...
kismatanā ghā ākarā, haiyē jyārē ēvā vāgē - śāśvatatā...
gaṇyā jēnē haiyēthī anērā, tyāṁthī dagā jyārē pāmē - śāśvatatā...
prēma dētā, prēma na malatāṁ, nirāśā prēmamāṁ jyāṁ jāgē - śāśvatatā...
karī tanatōḍa yatnō, niṣphalatā jyāṁ satkārē - śāśvatatā...
duḥkhanā ḍuṁgara karī sahana, haiyuṁ mūṁguṁ raḍavā lāgē - śāśvatatā...
nasībathī ghērāyēlā nara nārī, nasībathī jyārē kaṁṭālē - śāśvatatā...
sukhanō khūba upabhōga karīnē sukhanā ubakā āvē - śāśvatatā...
vārē ghaḍīē apamāna thātāṁ, majabūrī bōlavā lāgē - śāśvatatā...
haiyē jyārē taḍapana sācī, taḍapana jō nā sahēvāyē - śāśvatatā...

Explanation in English
In this Gujarati bhajan,
He is saying…
Wandering, wandering in this illusion, when the mind gets tired, then it runs to the feet of Eternal Divine.
Bearing the heat of this world, when a human gets tired, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
The blows of destiny, when they strike, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
Considered those our own, when betrayed by them, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
While giving love, if love is not received back, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
After putting in so much effort, if success is not met, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
After suffering a lot, when heart starts weeping from inside, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
Surrounded by destiny, when men and women get tired, then their minds run to the feet of Eternal Divine.
Indulging in a lot in happiness, when one gets nauseated by happiness, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
Insulted every now and then, when helplessness creeps up, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
When there is true longing and longing cannot be handled, then the mind runs to the feet of Eternal Divine.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that under any situation or circumstances of life, the only solace to the mind is connection with The Eternal Divine, Almighty. The true positive energy, which extracts all the negativity and guides and protects every living being. Almighty is Eternal and the only truth of life.

First...11811182118311841185...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall