BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1477 | Date: 08-Sep-1988
   Text Size Increase Font Decrease Font

સુખમાં ના લાગે અંકુશ પ્યારા, દુઃખના ઓસડ તો છે રે દહાડા

  No Audio

Sukhma Na Lage Ankush Pyara, Dukhna Ausad Toh Che Dahada

જીવન માર્ગ, સમજ (Life Approach, Understanding)


1988-09-08 1988-09-08 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12966 સુખમાં ના લાગે અંકુશ પ્યારા, દુઃખના ઓસડ તો છે રે દહાડા સુખમાં ના લાગે અંકુશ પ્યારા, દુઃખના ઓસડ તો છે રે દહાડા
સમજે છે જગમાં આ તો, સહુ સમજનારા
વૈરને તો પ્યાર શમાવે, ગરજવાનને ગરજ સો વાર નમાવે - સમજે...
પ્યાસને તો જળ બુઝાવે, શંકાને તો જ્ઞાન શમાવે - સમજે...
લોભ સદા સહુને લલચાવે, પાપ સદા સહુને ડુબાડે - સમજે...
ભાગ્યચક્ર સદા ફરતું રહે, કદી ઉપર, કદી નીચે આવે - સમજે...
ખોટી શેહમાં જે તણાયે, ખેંચાઈ એ તો થાકી જાયે - સમજે...
વિશાળ મહેલમાં જે ના સમાયે, વિશાળ હૈયામાં સહુ સમાયે - સમજે...
ડૂબતી નાવમાંથી સહુ કૂદી જાયે, ચાલતી ગાડીમાં સહુ ચડી જાયે - સમજે...
પ્રભુ પ્રભુ તો સહુ કરે, માયા પાછળ દોડવું ના ભૂલે - સમજે...
Gujarati Bhajan no. 1477 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
સુખમાં ના લાગે અંકુશ પ્યારા, દુઃખના ઓસડ તો છે રે દહાડા
સમજે છે જગમાં આ તો, સહુ સમજનારા
વૈરને તો પ્યાર શમાવે, ગરજવાનને ગરજ સો વાર નમાવે - સમજે...
પ્યાસને તો જળ બુઝાવે, શંકાને તો જ્ઞાન શમાવે - સમજે...
લોભ સદા સહુને લલચાવે, પાપ સદા સહુને ડુબાડે - સમજે...
ભાગ્યચક્ર સદા ફરતું રહે, કદી ઉપર, કદી નીચે આવે - સમજે...
ખોટી શેહમાં જે તણાયે, ખેંચાઈ એ તો થાકી જાયે - સમજે...
વિશાળ મહેલમાં જે ના સમાયે, વિશાળ હૈયામાં સહુ સમાયે - સમજે...
ડૂબતી નાવમાંથી સહુ કૂદી જાયે, ચાલતી ગાડીમાં સહુ ચડી જાયે - સમજે...
પ્રભુ પ્રભુ તો સહુ કરે, માયા પાછળ દોડવું ના ભૂલે - સમજે...
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
sukhama na location ankusha pyara, duhkh na osada to che re dahada
samaje che jag maa a to, sahu samajanara
vairane to pyaar shamave, garajavanane garaja so vaar namave - samaje ...
pyasane to jal bujave, shankane to jnaan shamave - samaje ...
lobh saad sahune lalachave, paap saad sahune dubade - samaje ...
bhagyachakra saad phartu rahe, kadi upara, kadi niche aave - samaje ...
khoti shehamam je tanaye, khenchai e to thaaki jaaye - samaje ...
vishala mahelamam je na samaye, vishala haiya maa sahu samaye - samaje ...
dubati navamanthi sahu kudi jaye, chalati gadimam sahu chadi jaaye - samaje ...
prabhu prabhu to sahu kare, maya paachal dodavum na bhule - samaje ...

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, Pujya Kakaji is saying…

The restriction over happiness is not appreciated and the medicine for unhappiness is only the time.
In the world, this is understood by all the percipients.

The animosity is killed by love, and the needy bow down a hundred times because of their need.
In the world, this is understood by all the percipients.

The thirst is quenched by water, and the doubt is extinguished by knowledge.
The greed allures everyone and sin drown everyone.
In the world, this is understood by all the percipients.

The destiny cycle always keeps rotating, sometimes up and sometimes down.
Those who get stretched in the fake pretense, they get tired in the end.
In the world, this is understood by all the percipients.

The huge palace cannot accommodate everyone, but everyone gets contained in the vastness of a heart.
In the world, this is understood by all the percipients.

Everyone jumps out of a sinking ship, but everyone jumps into a running car.
Everyone chants the Divine Name, but, does not forget to run after the illusion.
In the world, this is understood by all the percipients.

Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining about the norms of this world, the selfish behavior of the people, and the cyclical nature of this life in this bhajan. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is also explaining that love conquers all. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to live a life of love. When we generate love, we have established a connection with the Divine.

First...14761477147814791480...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall