BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1584 | Date: 24-Nov-1988
   Text Size Increase Font Decrease Font

આવ્યા છે સહુ જગમાં પ્રારબ્ધ કેરા બંધ તાળા સાથે

  No Audio

Aavya Che Sahu Jagma Prarbdh Kera Bandh Tala Sathe

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1988-11-24 1988-11-24 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=13073 આવ્યા છે સહુ જગમાં પ્રારબ્ધ કેરા બંધ તાળા સાથે આવ્યા છે સહુ જગમાં પ્રારબ્ધ કેરા બંધ તાળા સાથે
સાચા કર્મો કેરી ચાવી વિના, કિસ્મત જગમાં નહિ ખૂલે
કર્મો કેરી ચાવી અનેક, ચાવી સાચી જલદી તો નહિ જડે
લાખ કોશિશ, ખોટી ચાવીથી, પ્રારબ્ધની કળ નહિ ફરે
કર્મો બાંધે, કર્મો તારે, કર્મોથી તો જગમાં મુક્તિ મળે
સુંદર કર્મોથી તો આ જીવનમાં, ધરતી પર સ્વર્ગ ખીલે
સાચા કર્મોથી તો, હથિયાર મુસીબતોના તો હેઠા પડે
સાચા કર્મો કરીને તો માનવ, જગમાં તો ભગવાન બને
જગ તો છે સહુની કર્મભૂમિ, કર્મ વિના કંઈ નહિ મળે
પ્રભુ દર્શન કાજે પણ, કર્મ કરી, કર્મ વિના દર્શન નહિ મળે
Gujarati Bhajan no. 1584 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
આવ્યા છે સહુ જગમાં પ્રારબ્ધ કેરા બંધ તાળા સાથે
સાચા કર્મો કેરી ચાવી વિના, કિસ્મત જગમાં નહિ ખૂલે
કર્મો કેરી ચાવી અનેક, ચાવી સાચી જલદી તો નહિ જડે
લાખ કોશિશ, ખોટી ચાવીથી, પ્રારબ્ધની કળ નહિ ફરે
કર્મો બાંધે, કર્મો તારે, કર્મોથી તો જગમાં મુક્તિ મળે
સુંદર કર્મોથી તો આ જીવનમાં, ધરતી પર સ્વર્ગ ખીલે
સાચા કર્મોથી તો, હથિયાર મુસીબતોના તો હેઠા પડે
સાચા કર્મો કરીને તો માનવ, જગમાં તો ભગવાન બને
જગ તો છે સહુની કર્મભૂમિ, કર્મ વિના કંઈ નહિ મળે
પ્રભુ દર્શન કાજે પણ, કર્મ કરી, કર્મ વિના દર્શન નહિ મળે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
aavya che sahu jag maa prarabdha kera bandh taal saathe
saacha karmo keri chavi vina, kismata jag maa nahi khule
karmo keri chavi aneka, chavi sachi jaladi to nahi jade
lakh koshisha, khoti chavithi,
khoti chavithi, prarabdhani karmo nahi band male
sundar karmothi to a jivanamam, dharati paar svarga khile
saacha karmothi to, hathiyara musibatona to Hetha paade
saacha Karmo kari ne to manava, jag maa to bhagawan bane
jaag to Chhe sahuni karmabhumi, karma veena kai nahi male
prabhu darshan kaaje pana, karma kari, karma veena darshan nahi male

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, Pujya Kakaji is saying…

Everyone has come into this world with the lock of destiny.

Without the key of karmas (actions and efforts), the lock of destiny will not open.

The keys of Karma are many, but the correct key is not found easily.

Despite many tries, without the correct key, the lock of destiny will not open.

Karmas can bind one, or karmas can save one. With karmas only one can achieve liberation in the world.

Beautiful karmas in life creates heaven on earth.
With true karmas, the weapons of troubles surrender.

By performing true karmas, the human can invoke divinity within.

This world is land of karmas. Without the karmas (efforts), nothing can be achieved.

Even for the vision of God, one must make efforts. Without the efforts, the God cannot be seen.

Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that the life is all about doing such karmas that reduces the burden of previous karmas (destiny), and performing such karmas that takes one closer to the God and invoke divinity within. Though Karmas are constant in one’s life, the Karmas connecting with God is performed by only few. For achieving this status of creating heaven on earth, one must make tremendous efforts in this life, on this land of actions. Without correct efforts nothing can be achieved and with true karmas even human can become the God.

First...15811582158315841585...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall