BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1589 | Date: 01-Dec-1988
   Text Size Increase Font Decrease Font

ખીલેલા ફૂલને તો સહુ શિર પર ધરશે

  No Audio

Jilela Phulne Toh Sahu Shir Par Dharshe

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1988-12-01 1988-12-01 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=13078 ખીલેલા ફૂલને તો સહુ શિર પર ધરશે ખીલેલા ફૂલને તો સહુ શિર પર ધરશે
   ચીમળાયેલ ફૂલને તો સહુ ફેંકી દેશે
હસતા મુખને સહુ આવકારશે પ્રેમે
   રડતા મુખથી તો સહુ દૂર રહેશે
તપતા સૂરજની ગરમીથી તો અકળાશે
   શાંત શીતળતા સહુને ગમશે
બેતાલ, બેસૂરાની સહુ બડબડ કરશે
   સૂર ને તાલથી હૈયું તો ઝૂમી ઊઠશે
અકડાઈ ને અપમાન તો હૈયે સહુને સાલે
   પ્રેમભર્યો આવકાર, હૈયા ભીંજવી દેશે
સ્વાર્થથી તો હૈયા સહુના સંકોચાઇ જાશે
   સરળતા સહુના હૈયાને તો સ્પર્શી જાશે
ક્રોધીને, દુષ્ટને સહુ નવ ગજના નમસ્કાર કરશે
   દયાવાનનો તો જગમાં જયજયકાર થાશે
Gujarati Bhajan no. 1589 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ખીલેલા ફૂલને તો સહુ શિર પર ધરશે
   ચીમળાયેલ ફૂલને તો સહુ ફેંકી દેશે
હસતા મુખને સહુ આવકારશે પ્રેમે
   રડતા મુખથી તો સહુ દૂર રહેશે
તપતા સૂરજની ગરમીથી તો અકળાશે
   શાંત શીતળતા સહુને ગમશે
બેતાલ, બેસૂરાની સહુ બડબડ કરશે
   સૂર ને તાલથી હૈયું તો ઝૂમી ઊઠશે
અકડાઈ ને અપમાન તો હૈયે સહુને સાલે
   પ્રેમભર્યો આવકાર, હૈયા ભીંજવી દેશે
સ્વાર્થથી તો હૈયા સહુના સંકોચાઇ જાશે
   સરળતા સહુના હૈયાને તો સ્પર્શી જાશે
ક્રોધીને, દુષ્ટને સહુ નવ ગજના નમસ્કાર કરશે
   દયાવાનનો તો જગમાં જયજયકાર થાશે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
khīlēlā phūlanē tō sahu śira para dharaśē
cīmalāyēla phūlanē tō sahu phēṁkī dēśē
hasatā mukhanē sahu āvakāraśē prēmē
raḍatā mukhathī tō sahu dūra rahēśē
tapatā sūrajanī garamīthī tō akalāśē
śāṁta śītalatā sahunē gamaśē
bētāla, bēsūrānī sahu baḍabaḍa karaśē
sūra nē tālathī haiyuṁ tō jhūmī ūṭhaśē
akaḍāī nē apamāna tō haiyē sahunē sālē
prēmabharyō āvakāra, haiyā bhīṁjavī dēśē
svārthathī tō haiyā sahunā saṁkōcāi jāśē
saralatā sahunā haiyānē tō sparśī jāśē
krōdhīnē, duṣṭanē sahu nava gajanā namaskāra karaśē
dayāvānanō tō jagamāṁ jayajayakāra thāśē

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, Pujya Kakaji is saying…

Everyone uses blossomed flowers in their adornment.
Everyone will throw away dead flowers.

Everyone will come to a smiling face,
Everyone will stay away from a crying face.

Everyone will get annoyed by the blazing sun.
Everyone will love peaceful coolness.

Everyone will call a tuneless person inharmonic.
With rhythm and tuning, the heart starts dancing.

Everyone feels offended by arrogance and insults.
Everyone gets touched by love-filled welcome.

Everyone feels cheated with selfishness.
Everyone gets touched by simplicity.

Everyone stays away from an angry and evil person.
Everyone hails a compassionate person.

Kaka (Satguru Devendra Ghia) is vey simply explaining that a person filled with love, respect, humility, peace and smiling face is loved by everyone, while a person filled with anger, arrogance, selfishness, disrespect and evilness is not liked by anyone and everyone will stay away from that person. Unfortunately, this person will remain deprived of receiving any love and respect from others. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to spread positive vibrations in the universe by being loving and respectful towards everyone.

First...15861587158815891590...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall