BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1827 | Date: 22-Apr-1989
   Text Size Increase Font Decrease Font

પ્રભુ કર્મો કેરી એક જ લાકડીયે, જગમાં સહુને હાંકે રે

  No Audio

Prabhu Karmo Keri Ekaj Lakadiye, Jagma Sahune Hake Re

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1989-04-22 1989-04-22 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=13316 પ્રભુ કર્મો કેરી એક જ લાકડીયે, જગમાં સહુને હાંકે રે પ્રભુ કર્મો કેરી એક જ લાકડીયે, જગમાં સહુને હાંકે રે
સારા ખોટા કર્મોનો હિસાબ, ચૂક્તે એ કરાવશે રે
હરેક શ્વાસને કર્મોના, લેતા સદાયે ત્યાં તો લેવાશે રે
સેવા, ભક્તિ, જ્ઞાન કેરાં કર્મો, પાસુ તો પલટાવશે રે
જાણે અજાણ્યે પણ કર્મો, જગમાં તો થાતાં રહેશે રે
સ્પૃહા વિનાના કર્મો તો, પ્રભુ પોતાની પાસે રાખશે રે
પુણ્ય કેરા કર્મો તો, જીતમાં પાસા પલટી નાખશે રે
કર્મોની ગણતરી ના કરતા, ગણતરી નવ થાશે રે
Gujarati Bhajan no. 1827 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
પ્રભુ કર્મો કેરી એક જ લાકડીયે, જગમાં સહુને હાંકે રે
સારા ખોટા કર્મોનો હિસાબ, ચૂક્તે એ કરાવશે રે
હરેક શ્વાસને કર્મોના, લેતા સદાયે ત્યાં તો લેવાશે રે
સેવા, ભક્તિ, જ્ઞાન કેરાં કર્મો, પાસુ તો પલટાવશે રે
જાણે અજાણ્યે પણ કર્મો, જગમાં તો થાતાં રહેશે રે
સ્પૃહા વિનાના કર્મો તો, પ્રભુ પોતાની પાસે રાખશે રે
પુણ્ય કેરા કર્મો તો, જીતમાં પાસા પલટી નાખશે રે
કર્મોની ગણતરી ના કરતા, ગણતરી નવ થાશે રે
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
prabhu karmō kērī ēka ja lākaḍīyē, jagamāṁ sahunē hāṁkē rē
sārā khōṭā karmōnō hisāba, cūktē ē karāvaśē rē
harēka śvāsanē karmōnā, lētā sadāyē tyāṁ tō lēvāśē rē
sēvā, bhakti, jñāna kērāṁ karmō, pāsu tō palaṭāvaśē rē
jāṇē ajāṇyē paṇa karmō, jagamāṁ tō thātāṁ rahēśē rē
spr̥hā vinānā karmō tō, prabhu pōtānī pāsē rākhaśē rē
puṇya kērā karmō tō, jītamāṁ pāsā palaṭī nākhaśē rē
karmōnī gaṇatarī nā karatā, gaṇatarī nava thāśē rē

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, Pujya Kakaji is saying…

Karmas (actions) is the only yardstick on which God runs this whole world.

He will always make one settle the accounts of their rights and wrongs.

He will always make one pay for their actions during their life.

Actions of service, devotion and knowledge will change the fate of their karmas (previous actions).

Knowingly or unknowingly, the karmas are always being performed.

Actions that are without any desire, become actions of God.

Virtuous and noble actions will change the fate of life.

Do not ever do the count of actions, they are not countable.

Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that God runs this world, but He operates on the yardstick of only our own karmas.
Our previous actions decide the fate of our current life. We can reduce the burden of previous karmas by virtuous actions filled with devotion, service and knowledge. And if the actions are done without any desire, then it becomes the action of God and do not get attached to you. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to live a life of virtues, nobility and selflessness.

First...18261827182818291830...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall