1986-03-02
1986-03-02
1986-03-02
https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=1880
સુખ ક્યારે લૂંટાઈ જાશે, એ કહી શકાય ના
સુખ ક્યારે લૂંટાઈ જાશે, એ કહી શકાય ના
સુખ આધાર હશે જ્યાં બીજે, ભરોસો રખાય ના
જોડ્યું હશે સુખ અસ્થિરમાં, સ્થિર એ રહે ના
નાશવંત ચીજમાં ગોતશો, શાશ્વત એ રહેશે ના
ક્ષણિક સુખમાં રાચી રહેશો, ક્ષણથી વધુ ટકશે ના
સુખ ગોતતાં વિચાર કરજો, વિચાર વિના ગોતશો ના
`મા' નાં ચરણ જેવું, શાશ્વત બીજું કંઈ મળશે ના
મનને જોડશો જો એમાં, એના જેવું સુખ બીજે મળશે ના
આતમમાં તું જો એને જોશે, સુખ બીજે ગોતવું પડશે ના
ઋષિમુનિ, ભક્તો સુખ પામ્યા, બીજે એમણે ગોત્યું ના
આજ તું જોડ મનડું `મા' માં, જોજે એ બીજે જાયના
પરમ સુખ-શાંતિ ત્યાં મળશે, બીજે તને મળશે ના
Satguru Shri Devendra Ghia (Kaka)
|
View Original |
|
સુખ ક્યારે લૂંટાઈ જાશે, એ કહી શકાય ના
સુખ આધાર હશે જ્યાં બીજે, ભરોસો રખાય ના
જોડ્યું હશે સુખ અસ્થિરમાં, સ્થિર એ રહે ના
નાશવંત ચીજમાં ગોતશો, શાશ્વત એ રહેશે ના
ક્ષણિક સુખમાં રાચી રહેશો, ક્ષણથી વધુ ટકશે ના
સુખ ગોતતાં વિચાર કરજો, વિચાર વિના ગોતશો ના
`મા' નાં ચરણ જેવું, શાશ્વત બીજું કંઈ મળશે ના
મનને જોડશો જો એમાં, એના જેવું સુખ બીજે મળશે ના
આતમમાં તું જો એને જોશે, સુખ બીજે ગોતવું પડશે ના
ઋષિમુનિ, ભક્તો સુખ પામ્યા, બીજે એમણે ગોત્યું ના
આજ તું જોડ મનડું `મા' માં, જોજે એ બીજે જાયના
પરમ સુખ-શાંતિ ત્યાં મળશે, બીજે તને મળશે ના
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)
sukha kyārē lūṁṭāī jāśē, ē kahī śakāya nā
sukha ādhāra haśē jyāṁ bījē, bharōsō rakhāya nā
jōḍyuṁ haśē sukha asthiramāṁ, sthira ē rahē nā
nāśavaṁta cījamāṁ gōtaśō, śāśvata ē rahēśē nā
kṣaṇika sukhamāṁ rācī rahēśō, kṣaṇathī vadhu ṭakaśē nā
sukha gōtatāṁ vicāra karajō, vicāra vinā gōtaśō nā
`mā' nāṁ caraṇa jēvuṁ, śāśvata bījuṁ kaṁī malaśē nā
mananē jōḍaśō jō ēmāṁ, ēnā jēvuṁ sukha bījē malaśē nā
ātamamāṁ tuṁ jō ēnē jōśē, sukha bījē gōtavuṁ paḍaśē nā
r̥ṣimuni, bhaktō sukha pāmyā, bījē ēmaṇē gōtyuṁ nā
āja tuṁ jōḍa manaḍuṁ `mā' māṁ, jōjē ē bījē jāyanā
parama sukha-śāṁti tyāṁ malaśē, bījē tanē malaśē nā
English Explanation: |
|
Explanation 1
When happiness will be snatched away, one does not know.
When one depends on another thing for happiness, it cannot be trusted.
When happiness is connected to instability, it will not be steady.
If it is searched in perishable things, it will not be eternal.
If you will enjoy momentary happiness, it will not stay even for a second.
When you seek happiness think carefully, don't seek it without thinking.
Other than the lotus feet of Divine Mother, there is nothing eternal elsewhere.
If you devote your mind towards Her worship, you will get an incomparable joy.
If you seek it in your soul, you need not search for happiness anywhere else.
The sages, saints, devotees got happiness, they did not seek it anywhere else.
Today you unite your mind with the Divine Mother, see that it does not go anywhere else.
Your will obtain eternal joy and peace there, which you will not get anywhere else.
Explanation 2
Here, Kakaji mentions about the comforts the man is seeking for and how it is ephemeral to chase them as though chasing a mirage.
When the comforts will be snatched away, one does not know.
When one depends on comfort, it cannot be trusted.
The comfort which is stuck together is unstable, it will not be stable.
If it is searched in perishable things, it will not be eternal.
You will feel elated in momentary joy and happiness, it will not stay in even for a moment.
When you seek comforts think carefully, don't seek it without thinking.
Other than the feet of 'Ma" The Divine Mother, there is nothing eternal
If you devote your mind towards Her worship, you will not seek happiness elsewhere.
If you seek it in your soul, you don't need to search it elsewhere.
The sages and priests, the devotees have sought happiness, they did not seek it anywhere.
Today you unite your mind with 'Ma' The Divine Mother, see that it does not go anywhere.
Your will obtain eternal happiness there, which you will not get anywhere.
Here, Kakaji in this beautiful devotional song asks the devotee not to seek happiness in the worldly pleasures which are ephemeral but to dedicate the mind in the devotion of The Divine Mother.
|