BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 689 | Date: 26-Jan-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

માનવદેહ દઈને ‘મા’ એ, તને કીધો છે લલકાર

  No Audio

Manav Deh Dai Ne Maa Eh, Tane Kidho Che Lalkaar

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-01-26 1987-01-26 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11678 માનવદેહ દઈને ‘મા’ એ, તને કીધો છે લલકાર માનવદેહ દઈને ‘મા’ એ, તને કીધો છે લલકાર
કમર કસીને તારી, લેજે ઝીલી તું એ પડકાર
વ્યાપી છે જગમાં સઘળે, ન આવે તોએ અણસાર - કમર...
બનશે તો મુશ્કેલ જગમાં, તોડવી એની માયાની જાળ - કમર...
જનમો કંઈક વીત્યા તારા, ઊભો છે એ લલકાર - કમર...
કરતો રહ્યો તું ભૂલો સદાએ, તોય કરતી રહી ઉપકાર - કમર..
દીધી છે બુદ્ધિ ઘણી, વળી ભર્યા ભાવતણા ભંડાર - કમર...
હસતી હસતી, સદા દેતી આવી, સહુને એ આવકાર - કમર...
માંદલી વાતો, અધૂરા યત્નોને, કરજે તું હદપાર - કમર...
ભરજે હૈયું ખૂબ વિશ્વાસે, પડશે જરૂર એની વારંવાર - કમર...
Gujarati Bhajan no. 689 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
માનવદેહ દઈને ‘મા’ એ, તને કીધો છે લલકાર
કમર કસીને તારી, લેજે ઝીલી તું એ પડકાર
વ્યાપી છે જગમાં સઘળે, ન આવે તોએ અણસાર - કમર...
બનશે તો મુશ્કેલ જગમાં, તોડવી એની માયાની જાળ - કમર...
જનમો કંઈક વીત્યા તારા, ઊભો છે એ લલકાર - કમર...
કરતો રહ્યો તું ભૂલો સદાએ, તોય કરતી રહી ઉપકાર - કમર..
દીધી છે બુદ્ધિ ઘણી, વળી ભર્યા ભાવતણા ભંડાર - કમર...
હસતી હસતી, સદા દેતી આવી, સહુને એ આવકાર - કમર...
માંદલી વાતો, અધૂરા યત્નોને, કરજે તું હદપાર - કમર...
ભરજે હૈયું ખૂબ વિશ્વાસે, પડશે જરૂર એની વારંવાર - કમર...
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
mānavadēha daīnē ‘mā' ē, tanē kīdhō chē lalakāra
kamara kasīnē tārī, lējē jhīlī tuṁ ē paḍakāra
vyāpī chē jagamāṁ saghalē, na āvē tōē aṇasāra - kamara...
banaśē tō muśkēla jagamāṁ, tōḍavī ēnī māyānī jāla - kamara...
janamō kaṁīka vītyā tārā, ūbhō chē ē lalakāra - kamara...
karatō rahyō tuṁ bhūlō sadāē, tōya karatī rahī upakāra - kamara..
dīdhī chē buddhi ghaṇī, valī bharyā bhāvataṇā bhaṁḍāra - kamara...
hasatī hasatī, sadā dētī āvī, sahunē ē āvakāra - kamara...
māṁdalī vātō, adhūrā yatnōnē, karajē tuṁ hadapāra - kamara...
bharajē haiyuṁ khūba viśvāsē, paḍaśē jarūra ēnī vāraṁvāra - kamara...

Explanation in English
In this beautiful Gujarati bhajan, Shri Devendra Ghia, fondly called Pujya Kaka, our Guruji is emphasising on the importance of human birth given to us after so many births. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is requesting us to remind ourselves of the purpose of this life.
He is saying...
You are given a human birth, you have been challenged,
With all mighty efforts, accept this call of challenge.
Divine Mother is omnipresent, but can not be assessed.
And it will not be easy for you to break the impact of this illusion created by her. Many lives of yours have passed, challenge is still standing.
You have been continuing to make mistakes, still Divine Mother is continuing to shower her grace.
You have been given not only intelligence, but feelings and emotions too.
Divine Mother is always welcoming with a smiling face. You must rise above the useless chatter and incomplete efforts. Fill your heart with complete faith, you will need faith again and again.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is trying to make one realize that after many many efforts, one gets a life of a human being. A human is given brainpower and emotions, mind and a heart, which makes him superior to any other form of births. He needs to utilise the powers given to him. With best efforts and utmost faith in Divine, He has an opportunity to finally attain the release from the cycle of life and death and be one with Supreme whose part he is. One can not and should not miss this opportunity and fulfil this challenge in present life.

First...686687688689690...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall