BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 700 | Date: 07-Feb-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

ભક્તિનો રંગ હૈયેથી ઉતરી જાયે જો ઘડી ઘડી

  No Audio

Bhakti Na Rang Haiye Thi Utari Jaye Jo Ghadi Ghadi

સેવા, કર્મ, પુરુષાર્થ, જાગ્રતી, ભાગ્ચ (Service, Action, Strive, Alert, Destiny)


1987-02-07 1987-02-07 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11689 ભક્તિનો રંગ હૈયેથી ઉતરી જાયે જો ઘડી ઘડી ભક્તિનો રંગ હૈયેથી ઉતરી જાયે જો ઘડી ઘડી
કરજે સમજીને તું પાકો, ભક્તિને તો તે ઘડી
દર્શન ચાંદના પૂનમના ના થાયે તો હરઘડી
જોવી પડે વાટ પૂનમની, થાયે એ તો તે ઘડી
આવે ભરતી, ઊછળે મોજા, એ તો તે ઘડી
ઓટમાં ન રાખ તું એની આશ, વાટ જોજે ભરતીની
કાજળ ઘેરી, વાટમાં, દેખાયે ના વાટ એ ઘડી
પ્રકાશ શોધજે તું, રાહ જોજે તું તો પ્રકાશની
દર્શન પ્રભુના જગમાં ના થાયે તો હરઘડી
કરજે કર્મો તું તો એવા, આવે નજદીક એ ઘડી
Gujarati Bhajan no. 700 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
ભક્તિનો રંગ હૈયેથી ઉતરી જાયે જો ઘડી ઘડી
કરજે સમજીને તું પાકો, ભક્તિને તો તે ઘડી
દર્શન ચાંદના પૂનમના ના થાયે તો હરઘડી
જોવી પડે વાટ પૂનમની, થાયે એ તો તે ઘડી
આવે ભરતી, ઊછળે મોજા, એ તો તે ઘડી
ઓટમાં ન રાખ તું એની આશ, વાટ જોજે ભરતીની
કાજળ ઘેરી, વાટમાં, દેખાયે ના વાટ એ ઘડી
પ્રકાશ શોધજે તું, રાહ જોજે તું તો પ્રકાશની
દર્શન પ્રભુના જગમાં ના થાયે તો હરઘડી
કરજે કર્મો તું તો એવા, આવે નજદીક એ ઘડી
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
bhaktino rang haiyethi utari jaaye jo ghadi ghadi
karje samajine tu pako, bhaktine to te ghadi
darshan chandana punamana na thaye to haraghadi
jovi paade vaat punamani, thaye e to te ghadi
aave bharati, uchhale moja, e to te ghadi
otamam na rakha tu eni asha, vaat joje bharatini
kajal gheri, vatamam, dekhaye na vaat e ghadi
prakash shodhaje tum, raah joje tu to prakashani
darshan prabhu na jag maa na thaye to haraghadi
karje karmo tu to eva, aave najadika e ghadi

Explanation in English
in this beautiful bhajan, Shri Devendra Ghia, fondly called Pujya Kaka, also our Guruji is explaining that we can connect with God only at the time when our devotion is intense, pure and strong. He is explaining this by giving metaphors of full moon, high tide and lighted path.
He is saying...
If the colour of your devotion keep on fading time and time again, you need to make the colour of devotion fast and strong.
You can not have vision of full moon every time, you have to wait for full moon to come to that time.
Waves rises at the time of high tide,
You can not hope for high waves at the time of low tide.
In the time of darkness, you can not see the path, you search for light, you need to wait for the brightness.
Vision of God doesn't happen in the world all the time, you need to do such karmas (actions) that the time for it comes closer and closer.
God's temple is enormous and equally great should be your worship.

First...696697698699700...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall