Bhaav Samadhi Vichaar Samadhi - Kaka Bhajans
Bhaav Samadhi Vichaar Samadhi - Kaka Bhajans
Hymn No. 703 | Date: 13-Feb-1987
નિર્ણય તારો લેવા દેજે, પ્રભુને નિર્ણય તારો લેવા દેજે
Nirṇaya tārō lēvā dējē, prabhunē nirṇaya tārō lēvā dējē

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)

Hymn No. 703 | Date: 13-Feb-1987

નિર્ણય તારો લેવા દેજે, પ્રભુને નિર્ણય તારો લેવા દેજે

  No Audio

nirṇaya tārō lēvā dējē, prabhunē nirṇaya tārō lēvā dējē

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)

1987-02-13 1987-02-13 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11692 નિર્ણય તારો લેવા દેજે, પ્રભુને નિર્ણય તારો લેવા દેજે નિર્ણય તારો લેવા દેજે, પ્રભુને નિર્ણય તારો લેવા દેજે

અમાપ એવી એની બુદ્ધિથી, સંજોગ તારા જોખવા દેજે – નિર્ણય…

લાગણીથી તું તો તોલશે એને, નિર્ગુણને એ તોલવા દેજે – નિર્ણય…

જોખશે એ તો સદાયે સાચું, ભૂલ એમાં નવ થાવા દેશે – નિર્ણય…

ગૂંચવણોમાં ગૂંચવાઈ, વધુ ગૂંચ તું ના પડવા દેજે – નિર્ણય…

સીમિત તારી શક્તિ કરતા, અમાપ શક્તિ એ, સોંપી દેજે – નિર્ણય…

ના દ્વેષ છે એને કોઈથી, નિર્ણય સાચો એ તો લેશે – નિર્ણય…

અમાપ એવી છે દૃષ્ટિ એની, સમગ્ર એ તો દૃષ્ટિમાં લેશે – નિર્ણય…

સોંપી ફિકર, ના તું કરજે, એ તો સદા પાર ઉતારી દેશે – નિર્ણય…

નિર્ણયમાં ના કરજે શંકા, સદાય એ તારા હિતમાં હશે – નિર્ણય…
View Original Increase Font Decrease Font


નિર્ણય તારો લેવા દેજે, પ્રભુને નિર્ણય તારો લેવા દેજે

અમાપ એવી એની બુદ્ધિથી, સંજોગ તારા જોખવા દેજે – નિર્ણય…

લાગણીથી તું તો તોલશે એને, નિર્ગુણને એ તોલવા દેજે – નિર્ણય…

જોખશે એ તો સદાયે સાચું, ભૂલ એમાં નવ થાવા દેશે – નિર્ણય…

ગૂંચવણોમાં ગૂંચવાઈ, વધુ ગૂંચ તું ના પડવા દેજે – નિર્ણય…

સીમિત તારી શક્તિ કરતા, અમાપ શક્તિ એ, સોંપી દેજે – નિર્ણય…

ના દ્વેષ છે એને કોઈથી, નિર્ણય સાચો એ તો લેશે – નિર્ણય…

અમાપ એવી છે દૃષ્ટિ એની, સમગ્ર એ તો દૃષ્ટિમાં લેશે – નિર્ણય…

સોંપી ફિકર, ના તું કરજે, એ તો સદા પાર ઉતારી દેશે – નિર્ણય…

નિર્ણયમાં ના કરજે શંકા, સદાય એ તારા હિતમાં હશે – નિર્ણય…
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)
Lyrics in English Increase Font Decrease Font

nirṇaya tārō lēvā dējē, prabhunē nirṇaya tārō lēvā dējē

amāpa ēvī ēnī buddhithī, saṁjōga tārā jōkhavā dējē – nirṇaya…

lāgaṇīthī tuṁ tō tōlaśē ēnē, nirguṇanē ē tōlavā dējē – nirṇaya…

jōkhaśē ē tō sadāyē sācuṁ, bhūla ēmāṁ nava thāvā dēśē – nirṇaya…

gūṁcavaṇōmāṁ gūṁcavāī, vadhu gūṁca tuṁ nā paḍavā dējē – nirṇaya…

sīmita tārī śakti karatā, amāpa śakti ē, sōṁpī dējē – nirṇaya…

nā dvēṣa chē ēnē kōīthī, nirṇaya sācō ē tō lēśē – nirṇaya…

amāpa ēvī chē dr̥ṣṭi ēnī, samagra ē tō dr̥ṣṭimāṁ lēśē – nirṇaya…

sōṁpī phikara, nā tuṁ karajē, ē tō sadā pāra utārī dēśē – nirṇaya…

nirṇayamāṁ nā karajē śaṁkā, sadāya ē tārā hitamāṁ haśē – nirṇaya…
English Explanation Increase Font Decrease Font


In this bhajan of life approach, Shri Devendra Ghia, our Guruji, fondly called Pujya Kaka is explaining one micro level concept, whose impact is on a macro level in our lives. One of the most amazing bhajan which says it all.

He is saying...

Let your decisions be taken by God, let him take decisions for you.

His intellect is immeasurable, let him evaluate your circumstances,

You will comprehend your circumstances with emotions, allow him, who is the one without attributes, to comprehend the same.

He will always weigh it correctly, and will not allow any mistakes to be made.

In all complications, don't add more complications, and make it worse.

Instead of relying on your limited power, assign it to him who has unlimited power.

He has no animosity with anybody, he will take the right decisions for you without any bias.

His vision is immeasurable, he will see everything in entirety.

Once assigned to him, do not worry.

He will always take you on correct path.

Never doubt his decision, it will always be for your benefit.

Kaka is explaining that when we allow God to make decisions, then it will be the perfect decision made for us. Many times it is understood in retrospect. We comprehend our circumstances with our limited intellect, attributes and vision. Often, we complicate matters even more with our confusing emotions and bias. On the other hand, when God makes decisions for us, it is made with complete vision, immeasurable intellect, infinite power and without any bias. How can one not have the most perfect solution to their circumstances! All one needs is complete faith, wanting to surrender and appreciation.
Scan Image

Gujarati Bhajan no. 703 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
First...703704705...Last