BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 988 | Date: 07-Sep-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

જેણે પ્રભુને જાણ્યાં, જગ સારું તો એણે જાણી લીધું

  No Audio

Jene Prabhu Ne Janya, Jag Saru To Ene Jani Lidhu

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-09-07 1987-09-07 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=11977 જેણે પ્રભુને જાણ્યાં, જગ સારું તો એણે જાણી લીધું જેણે પ્રભુને જાણ્યાં, જગ સારું તો એણે જાણી લીધું
પરમાનંદે જે સદા મહાલ્યા, પરમસુખ એણે પામી લીધું
વિકારોમાંથી જે બચ્યા, મુક્તિ એણે તો માણી લીધી
ધીરજમાંથી તો જે ના ચળ્યા, ધ્યેય એણે તે સાધી લીધું
વૈર તો હૈયેથી જે વિસર્યા, મૈત્રી સહુની એ પામી ગયા
મન તો જેનું સ્થિર બન્યું, અશક્ય પણ સાધી લીધું
દુઃખથી જે ના ભાગ્યા, સુખ એ તો પામી ગયા
કર્મની ચાવી જે જાણી ગયા, મુક્તિ એ તો પામી ગયા
સંતોષે હૈયા તો જેણે ભર્યાં, શ્રદ્ધાએ તો એ અટલ બન્યા
શ્રદ્ધામાં તો જે ના ડગ્યા, પ્રભુ દર્શન એ તો પામી ગયા
Gujarati Bhajan no. 988 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
જેણે પ્રભુને જાણ્યાં, જગ સારું તો એણે જાણી લીધું
પરમાનંદે જે સદા મહાલ્યા, પરમસુખ એણે પામી લીધું
વિકારોમાંથી જે બચ્યા, મુક્તિ એણે તો માણી લીધી
ધીરજમાંથી તો જે ના ચળ્યા, ધ્યેય એણે તે સાધી લીધું
વૈર તો હૈયેથી જે વિસર્યા, મૈત્રી સહુની એ પામી ગયા
મન તો જેનું સ્થિર બન્યું, અશક્ય પણ સાધી લીધું
દુઃખથી જે ના ભાગ્યા, સુખ એ તો પામી ગયા
કર્મની ચાવી જે જાણી ગયા, મુક્તિ એ તો પામી ગયા
સંતોષે હૈયા તો જેણે ભર્યાં, શ્રદ્ધાએ તો એ અટલ બન્યા
શ્રદ્ધામાં તો જે ના ડગ્યા, પ્રભુ દર્શન એ તો પામી ગયા
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
jene prabhune janyam, jaag sarum to ene jaani lidhu
paramanande je saad mahalya, paramasukha ene pami lidhu
vikaromanthi je bachya, mukti ene to maani lidhi
dhirajamanthi to je na chalya, dhyeya ene te sadhi lidhu
vair to haiyethi je visarya, maitri sahuni e pami gaya
mann to jenum sthir banyum, ashakya pan sadhi lidhu
duhkhathi je na bhagya, sukh e to pami gaya
karmani chavi je jaani gaya, mukti e to pami gaya
santoshe haiya to jene bharyam, shraddhae to e atala banya
shraddhamam to je na dagya, prabhu darshan e to pami gaya

Explanation in English
In this Gujarati bhajan on introspection,
He is guiding and saying...
Those who have understood God, they have understood the whole world.
Those who have experienced eternal joy, they have achieved eternal happiness.
Those who are saved from disorders, they have experienced liberation.
Those who have not lost patience, they have achieved their goal.
Those who have forgotten about animosity from their hearts, they have enjoyed friendship of everyone.
Those who have calmed their minds, they have achieved even impossible.
Those who have not run away from grief, they have experienced all the happiness.
Those who have understood the clue to the Karmas (actions), they have attained liberation.
Those who have filled their hearts with satisfaction, they have become strong in their faith.
Those who are not shaken up in their faith, they have experienced the vision of Divine.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that faith, liberation, vision of Divine, eternal joy, is all achievable by how we live our life.
When we dispel our own disorders like, hatred and imbibe qualities like love, patience and satisfaction, we are automatically experiencing happiness and faith in Divinity.
When we face our challenges and do our actions without creating bondages, we are automatically experiencing freedom and liberation.
When we calm our mind, we are automatically experiencing eternal peace and joy.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to invoke our divinity, which is inside us only, then God will automatically be seen and known. We will fulfil our purpose of life.

First...986987988989990...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall