BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1021 | Date: 09-Oct-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

કરજે કોઠો મજબૂત મારો માડી, વિષ જીવનતણું પચાવી દઉં

  Audio

Karje Kotho Majbut Maro Madi, Vish Jivan Tadu Pachavi Dau

પ્રાર્થના, ધ્યાન, અરજી, વિનંતી (Prayer, Meditation, Request)


1987-10-09 1987-10-09 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12510 કરજે કોઠો મજબૂત મારો માડી, વિષ જીવનતણું પચાવી દઉં કરજે કોઠો મજબૂત મારો માડી, વિષ જીવનતણું પચાવી દઉં
રહે મળતાં અપમાન જીવનમાં, ડંખ હૈયે તો એનો સમાવી દઉં
આવે નિરાશાઓ જીવનમાં, ત્યારે શાંતિથી એ સહી લઉં
મળતાં જીવનમાં હાર માડી, હૈયેથી હારને પણ પચાવી દઉં
જાગે ક્રોધ હૈયે તો જ્યારે જ્યારે, એમાં મનને ના તણાવા દઉં
વેરતણી આગ હૈયે જાગે ન જાગે, એને હૈયામાં બુઝાવી દઉં
તણખા ઇર્ષ્યાના હૈયે ઊઠે ન ઊઠે, તરત એને સમાવી દઉં
આળસનો અજગર જ્યાં ભીંસ ભીડે, ત્યાં એને ફગાવી દઉં
તારા પ્રેમના વહેતા ઝરામાં, સદા સ્નાન કરી લઉં
કસોટીએ ધીરજ ચડે જ્યારે, હિંમતથી કસોટી દઈ દઉં
https://www.youtube.com/watch?v=2rE30kmghSA
Gujarati Bhajan no. 1021 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
કરજે કોઠો મજબૂત મારો માડી, વિષ જીવનતણું પચાવી દઉં
રહે મળતાં અપમાન જીવનમાં, ડંખ હૈયે તો એનો સમાવી દઉં
આવે નિરાશાઓ જીવનમાં, ત્યારે શાંતિથી એ સહી લઉં
મળતાં જીવનમાં હાર માડી, હૈયેથી હારને પણ પચાવી દઉં
જાગે ક્રોધ હૈયે તો જ્યારે જ્યારે, એમાં મનને ના તણાવા દઉં
વેરતણી આગ હૈયે જાગે ન જાગે, એને હૈયામાં બુઝાવી દઉં
તણખા ઇર્ષ્યાના હૈયે ઊઠે ન ઊઠે, તરત એને સમાવી દઉં
આળસનો અજગર જ્યાં ભીંસ ભીડે, ત્યાં એને ફગાવી દઉં
તારા પ્રેમના વહેતા ઝરામાં, સદા સ્નાન કરી લઉં
કસોટીએ ધીરજ ચડે જ્યારે, હિંમતથી કસોટી દઈ દઉં
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
karje kotho majboot maaro maadi, visha jivanatanum pachavi daum
rahe malta apamana jivanamam, dankha haiye to eno samavi daum
aave nirashao jivanamam, tyare shantithi e sahi lau
malta jivanamam haar maadi, haiyethi harane pan pachavi daum
jaage krodh haiye to jyare jyare, ema mann ne na tanava daum
veratani aag haiye jaage na jage, ene haiya maa bujhavi daum
tanakha irshyana haiye uthe na uthe, tarata ene samavi daum
alasano ajagara jya bhinsa bhide, tya ene phagavi daum
taara prem na vaheta jaramam, saad snaan kari lau
kasotie dhiraja chade jyare, himmatathi kasoti dai daum

Explanation in English
In this prayer bhajan of life approach,
He is praying...
Make me so strong, O Divine Mother, that the poison of this life, I can endure.
Many insults are experienced in life, make me so strong, O Divine Mother, that I can absorb them in my heart.
Many disappointments come in life, make me so strong, O Divine Mother, that I can deal with them peacefully.
When I am defeated in life, make me so strong, O Divine Mother, that I can digest the defeat gracefully.
Whenever anger arises in my heart, make me so strong, O Divine Mother, that I don’t let my mind dragged into it.
When the flame of animosity rises in heart, make me so strong, O Divine Mother, that I can defuse the flame in my heart.
When the sparks of jealousy rises in the heart or not, make me so strong, O Divine Mother, that I contain it in my heart.
When the python of laziness strangles me, make me so strong, O Divine Mother, that I can just throw it out.
In the ever flowing love of yours, O Divine Mother, I wish to take my bath.
When challenges come in life, make me so strong, O Divine Mother, that I face the challenges with all the courage.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is praying on our behalf to Divine Mother to make us strong enough to absorb the negativity inflicted by others, to contain the negativity created by us and to face the challenges of life with utmost courage infused by love of Divine Mother. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to not get driven by our emotions in life which harm our being. Overcoming negativity directly leads us into divine space. Strength, courage, patience, Hope is the highest act of faith.

First...10211022102310241025...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall