BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1034 | Date: 26-Oct-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

આવતા જગમાં મળી તો ગોદ, `મા' ની હૂંફાળી

  No Audio

Aavta Jagma Mali Toh God, Ma Ni Huphadi

જીવન માર્ગ, સમજ (Life Approach, Understanding)


1987-10-26 1987-10-26 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12523 આવતા જગમાં મળી તો ગોદ, `મા' ની હૂંફાળી આવતા જગમાં મળી તો ગોદ, `મા' ની હૂંફાળી
છોડતા તો જગ, મળશે ગોદ તો ધરતીની
આવતા ને જાતાં, જગમાં મળશે ગોદ તો માતાની
વામન હશો કે વિરાટ બનશો, મળશે ગોદ માતાની
કંઈકે કર્મો કરીને સારા, ગોદ તો `મા' ની ઉજાળી
કર્મો કરી જગમાં એવા, સુગંધ એની ફેલાવી
કર્મો કરશો સાચા ખોટા, ખબર એની લેવાની
મળ્યો છે મોકો, ચૂક ના તું, ગોદ ઉજાળવાની
યાદ આવે હરેકને ક્યારે ને ક્યારે, ગોદ માતાની
ગોદ છે `મા' ની એવી, જીવનનો થાક ઉતારવાની
Gujarati Bhajan no. 1034 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
આવતા જગમાં મળી તો ગોદ, `મા' ની હૂંફાળી
છોડતા તો જગ, મળશે ગોદ તો ધરતીની
આવતા ને જાતાં, જગમાં મળશે ગોદ તો માતાની
વામન હશો કે વિરાટ બનશો, મળશે ગોદ માતાની
કંઈકે કર્મો કરીને સારા, ગોદ તો `મા' ની ઉજાળી
કર્મો કરી જગમાં એવા, સુગંધ એની ફેલાવી
કર્મો કરશો સાચા ખોટા, ખબર એની લેવાની
મળ્યો છે મોકો, ચૂક ના તું, ગોદ ઉજાળવાની
યાદ આવે હરેકને ક્યારે ને ક્યારે, ગોદ માતાની
ગોદ છે `મા' ની એવી, જીવનનો થાક ઉતારવાની
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
āvatā jagamāṁ malī tō gōda, `mā' nī hūṁphālī
chōḍatā tō jaga, malaśē gōda tō dharatīnī
āvatā nē jātāṁ, jagamāṁ malaśē gōda tō mātānī
vāmana haśō kē virāṭa banaśō, malaśē gōda mātānī
kaṁīkē karmō karīnē sārā, gōda tō `mā' nī ujālī
karmō karī jagamāṁ ēvā, sugaṁdha ēnī phēlāvī
karmō karaśō sācā khōṭā, khabara ēnī lēvānī
malyō chē mōkō, cūka nā tuṁ, gōda ujālavānī
yāda āvē harēkanē kyārē nē kyārē, gōda mātānī
gōda chē `mā' nī ēvī, jīvananō thāka utāravānī

Explanation in English
Shri Devendra Ghia, fondly called Pujya Kaka, our Guruji has given treasure of bhajans through which he is guiding us, influencing us, illuminating us and being with us always.
He is saying...
While arriving into this world, we find a warm lap of Divine Mother,
While departing from this world, we will find the lap of Mother Earth.
While coming and going, we will find the lap of Divine Mother.
Whether you are a dwarf or a giant, you will find the lap of Divine Mother.
Many have performed good deeds and have brighten the lap of Divine Mother.
By doing such deeds, they spread fragrance of Divine Mother in the world.
Whatever actions you do, whether right or wrong, Will be observed by Divine Mother.
Don’t miss the opportunity that you have been given to brighten the lap of Divine Mother.
Sometime or the other, everyone remembers the lap of Divine Mother.
The lap of Divine Mother is such that all the fatigue of this world just vanishes.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is beautifully explaining that we are given this human life to act on behalf of Divine, so we must do such karmas (actions) that are divine and connected with Divine. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging that we should not miss out on this opportunity, and be eternally grateful for all the blessings (lap) of Divine Mother. Karmas (actions) should be such that even Divine Mother is proud. We must become worthy of her blessings in this lifetime.

First...10311032103310341035...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall