BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1056 | Date: 10-Nov-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

મોતને લઈને હાથમાં તારા મોત સામે ભીડજે બાથ

  No Audio

Motne Laine Hath Ma Tara Mot Same Bhidaje Bath

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-11-10 1987-11-10 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12545 મોતને લઈને હાથમાં તારા મોત સામે ભીડજે બાથ મોતને લઈને હાથમાં તારા મોત સામે ભીડજે બાથ
લેવો હોય તો સદાયે લેજે, ઉપરવાળાનો સાથ
ક્ષણે ક્ષણે તો માથે ભમે, ભમતું રહે એ સદાય
ત્રાટકશે ક્યારે એ તો માથે, એ તો ના સમજાય
આવકારવા રહેજે તૈયાર, કદી એ અટકી જાય
ગફલતમાં રાખીને તને, ત્યાં એ તો ભેટી જાય
રસ્તો રોકી તો એ ઊભો છે, પાસે એની સીધો હિસાબ
લાંબી ટૂંકી વાત ના કરે, પતાવે એ તો ત્યાં ને ત્યાં
તૂટયું એ તો જેના પર, વિરલા કોઈક જ બચ્યાં એમાં
ચિરંજીવીમાં ગણતરી થઈ, જગે એને તો વંદયા
Gujarati Bhajan no. 1056 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
મોતને લઈને હાથમાં તારા મોત સામે ભીડજે બાથ
લેવો હોય તો સદાયે લેજે, ઉપરવાળાનો સાથ
ક્ષણે ક્ષણે તો માથે ભમે, ભમતું રહે એ સદાય
ત્રાટકશે ક્યારે એ તો માથે, એ તો ના સમજાય
આવકારવા રહેજે તૈયાર, કદી એ અટકી જાય
ગફલતમાં રાખીને તને, ત્યાં એ તો ભેટી જાય
રસ્તો રોકી તો એ ઊભો છે, પાસે એની સીધો હિસાબ
લાંબી ટૂંકી વાત ના કરે, પતાવે એ તો ત્યાં ને ત્યાં
તૂટયું એ તો જેના પર, વિરલા કોઈક જ બચ્યાં એમાં
ચિરંજીવીમાં ગણતરી થઈ, જગે એને તો વંદયા
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
mōtanē laīnē hāthamāṁ tārā mōta sāmē bhīḍajē bātha
lēvō hōya tō sadāyē lējē, uparavālānō sātha
kṣaṇē kṣaṇē tō māthē bhamē, bhamatuṁ rahē ē sadāya
trāṭakaśē kyārē ē tō māthē, ē tō nā samajāya
āvakāravā rahējē taiyāra, kadī ē aṭakī jāya
gaphalatamāṁ rākhīnē tanē, tyāṁ ē tō bhēṭī jāya
rastō rōkī tō ē ūbhō chē, pāsē ēnī sīdhō hisāba
lāṁbī ṭūṁkī vāta nā karē, patāvē ē tō tyāṁ nē tyāṁ
tūṭayuṁ ē tō jēnā para, viralā kōīka ja bacyāṁ ēmāṁ
ciraṁjīvīmāṁ gaṇatarī thaī, jagē ēnē tō vaṁdayā

Explanation in English
In this fact narrating Gujarati bhajan on death, he is preparing us and,
He is saying...
Take death in your hands and welcome death with a hug,
If you want, take the support of higher power up there.
Every moment, it is circling on top of your head, it is always spinning.
When it will hit upon you, that is not understood.
Always be prepared to welcome it. Sometimes, it may stop for a while.
Keeping you in laches, sometimes, it may just grab you and hug you.
It is standing in the middle and blocking your way, it has all your account.
It doesn’t give any reason, it just completes its job right there and there.
It strikes upon everyone, only few have been saved from it.
Such higher souls can easily be counted, and the world bows down to them,
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that the death is the other side of the coin of life.
A being who has taken birth will surely face death at one point in their life. Death can just grab us at once or it can prolong its action for sometime, depending on our karmas (actions). Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to be always prepared for it like any other preparations in life. It is the obvious conclusion of the body of any living being. Only few higher souls have deluded death and these higher souls are worshipped in this world.

First...10561057105810591060...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall