BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1111 | Date: 26-Dec-1987
   Text Size Increase Font Decrease Font

વાસનાનું વિષ છે અનોખું, ધીરે ધીરે ચડતું રહેતું

  No Audio

Vasnanu Vish Che Anokhu, Dhire Dhire Chadtu Rehtu

જ્ઞાન, સત્ય, આભાર (Knowledge, Truth, Thanks)


1987-12-26 1987-12-26 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=12600 વાસનાનું વિષ છે અનોખું, ધીરે ધીરે ચડતું રહેતું વાસનાનું વિષ છે અનોખું, ધીરે ધીરે ચડતું રહેતું
બચતા એમાં વિરલા, જે `મા' નામનું અમૃત પીતું
માનવ તો છે આ જગમાં, શક્તિનું અનોખું બિંદુ
વામનમાંથી વિરાટ બને છે, એ તો બિંદુમાં સિંધુ
વિશાળ ભાનુ, પ્રકાશે જગને, છે એ તો શક્તિનું અલ્પબિંદુ
કલ્પના કરવી ક્યાંથી તારી શક્તિની, છે તું શક્તિનો સિંધુ
નાની નાની વાદળી મળી, રોકી શકે પ્રકાશનો સિંધુ
નાની નાની વાસના મળી, બને વાસનાનો સિંધુ
ત્યાગે માયા, ત્યાગે લાલચ, ત્યાગે વાસનાનો સિંધુ
ભાવે એ તો અમૃત પીતા, પીતા તારા પ્રેમનો સિંધુ
Gujarati Bhajan no. 1111 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
વાસનાનું વિષ છે અનોખું, ધીરે ધીરે ચડતું રહેતું
બચતા એમાં વિરલા, જે `મા' નામનું અમૃત પીતું
માનવ તો છે આ જગમાં, શક્તિનું અનોખું બિંદુ
વામનમાંથી વિરાટ બને છે, એ તો બિંદુમાં સિંધુ
વિશાળ ભાનુ, પ્રકાશે જગને, છે એ તો શક્તિનું અલ્પબિંદુ
કલ્પના કરવી ક્યાંથી તારી શક્તિની, છે તું શક્તિનો સિંધુ
નાની નાની વાદળી મળી, રોકી શકે પ્રકાશનો સિંધુ
નાની નાની વાસના મળી, બને વાસનાનો સિંધુ
ત્યાગે માયા, ત્યાગે લાલચ, ત્યાગે વાસનાનો સિંધુ
ભાવે એ તો અમૃત પીતા, પીતા તારા પ્રેમનો સિંધુ
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
vasananum visha che anokhum, dhire dhire chadatum rahetu
bachata ema virala, je `ma 'namanum anrita pitum
manav to che a jagamam, shaktinum anokhu bindu
vamanamanthi virata bane chhe, e to alpumam sindhu
vishala bhanu to alpana shaktu, prakashe
jagindane karvi kyaa thi taari shaktini, che tu shaktino sindhu
nani nani vadali mali, roki shake prakashano sindhu
nani nani vasna mali, bane vasanano sindhu
tyage maya, tyage lalacha, tyage vasanano sindhu
bhave e to anrita pita, pita taara are

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, he is shedding light on the incomparable, infinite power of Divine and also shedding light on our innumerable desires and it’s poison like effect.
Poison of desire is unique, slowly slowly, it goes on increasing
Only those chosen ones are saved from it who have drank nectar of Divine Mother's name
A human is a unique form of energy in this world.
From pigmy they become giant like a small drop into ocean
Massive Sun that gives light to the whole world, is just a drop of Divine strength.
It is unimaginable to think about your energy, you are an ocean of power.
Small clouds together can obstruct the light of an enormous Sun.
Small small desires together make infinite desires
When you sacrifice your attachments, your greed and an ocean of your desires,
Then only you will relish infinite nectar of Divine Mother’s love.
Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that our innumerable desires, which ultimately has poisonous effect on our being. It not only destroys our outer being, but disturbs our souls too. Our energy is wasted behind our efforts to fulfilling our desires. Kaka (Satguru Devendra Ghia) is urging us to recognise the irrelevance and worthlessness of such desires. And, direct our energy towards Divine energy, which is an ocean of power and positivity.

First...11111112111311141115...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall