BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI KAKA BHAJANS

BHAAV SAMADHI VICHAAR SAMADHI - Gujarati BHAJAN

Hymn No. 1826 | Date: 22-Apr-1989
   Text Size Increase Font Decrease Font

સર્જનહાર રે (2) કદી કદી, તારા હિસાબ ના સમજાય

  No Audio

Sarjanhar Re Kadi Kadi, Tara Hisab Na Samjay

પ્રકૃતિ, લીલા (Nature, Gods play)


1989-04-22 1989-04-22 https://www.kakabhajans.org/bhajan/default.aspx?id=13315 સર્જનહાર રે (2) કદી કદી, તારા હિસાબ ના સમજાય સર્જનહાર રે (2) કદી કદી, તારા હિસાબ ના સમજાય
એક જ ગુનાની દે તું આકરી શિક્ષા, બીજો નિર્દોષ છૂટી જાય
તોફાનોમાં ખૂબ ટક્કર ઝીલી, નાવ કિનારે ડૂબી જાય
પ્રેમની વહેતી સરિતામાં, વેરના બીજ ક્યારે રોપાય જાય
જગમાં દાન દેતા હાથ, કદી કદી લેવા મજબૂર બની જાય
એક દિનની મુલાકાત તો, કદી કદી, જનમની પ્રીત બની જાય
વાંકી ચૂકી ચાલ ચાલતા જગમાં, સીધા દોર બની જાય
અંધકારે ના દેખાતો આરો, પણ નાવડી કિનારે પહોંચી જાય
Gujarati Bhajan no. 1826 by Satguru Devendra Ghia - Kaka
સર્જનહાર રે (2) કદી કદી, તારા હિસાબ ના સમજાય
એક જ ગુનાની દે તું આકરી શિક્ષા, બીજો નિર્દોષ છૂટી જાય
તોફાનોમાં ખૂબ ટક્કર ઝીલી, નાવ કિનારે ડૂબી જાય
પ્રેમની વહેતી સરિતામાં, વેરના બીજ ક્યારે રોપાય જાય
જગમાં દાન દેતા હાથ, કદી કદી લેવા મજબૂર બની જાય
એક દિનની મુલાકાત તો, કદી કદી, જનમની પ્રીત બની જાય
વાંકી ચૂકી ચાલ ચાલતા જગમાં, સીધા દોર બની જાય
અંધકારે ના દેખાતો આરો, પણ નાવડી કિનારે પહોંચી જાય
સદ્દગુરુ દેવેન્દ્ર ઘીયા (કાકા)

Lyrics in English
sarjanahāra rē (2) kadī kadī, tārā hisāba nā samajāya
ēka ja gunānī dē tuṁ ākarī śikṣā, bījō nirdōṣa chūṭī jāya
tōphānōmāṁ khūba ṭakkara jhīlī, nāva kinārē ḍūbī jāya
prēmanī vahētī saritāmāṁ, vēranā bīja kyārē rōpāya jāya
jagamāṁ dāna dētā hātha, kadī kadī lēvā majabūra banī jāya
ēka dinanī mulākāta tō, kadī kadī, janamanī prīta banī jāya
vāṁkī cūkī cāla cālatā jagamāṁ, sīdhā dōra banī jāya
aṁdhakārē nā dēkhātō ārō, paṇa nāvaḍī kinārē pahōṁcī jāya

Explanation in English
In this Gujarati bhajan, Pujya Kakaji is saying…

O Creator of this world, your accounts are never understood.

For the same offence one gets a hefty punishment, while the other one walks away free.

After withstanding many storms, sometimes the boat sinks near the shore.

Even in the river flowing with love, the seeds of animosity get planted anytime.

Hands doing the charity at one time, becomes compelled to ask for charity.

A meeting of only one day, sometimes becomes a relationship of a lifetime.

Those who are crooked in their ways, they start walking straight sometimes.

Even when the shore (goal) is not seen due to blindness (ignorance), the boat reaches the shore sometimes.

Kaka (Satguru Devendra Ghia) is explaining that many times in life we see situations which are not logical or that have not resulted as per the efforts made. Many times the equation between efforts and end result is missing. Situations happen, and circumstances arise where one is forced to wonder about the Creator’s way. Which is in fact, His way of settling our accounts of Karmas. The creator is not punishing anyone. It is our own actions which are resulting in punishment. It’s all about only our actions and nothing else.

First...18261827182818291830...Last
Publications
He has written about 10,000 hymns which cover various aspects of spirituality, such as devotion, inner knowledge, truth, meditation, right action and right living. Most of the Bhajans are in Gujarati, but there is also a treasure trove of Bhajans in English, Hindi and Marathi languages.
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall
Pediatric Oncall